Задължителният минимален праг за регистрация по Закона за ДДС се променя на 100 хил. лева

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които се повишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лева на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г. Предложението беше гласувано единодушно с 212 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“. Тази промяна в Закона за ДДС ще засегне голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти.

dds vat

100 хил. лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в Европейския съюз и Европейската комисия няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров, който е вносител на предложената промяна заедно с група народни представители от парламентарната група на „Демократична България“. Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още – на 166 хил. лева, но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води през следващата година.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши Народното събрание.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 млн. лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров.

Александър Иванов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, като мярката е и част от предизборната им програма. Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

От „Има такъв народ“ също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber

 

Най-четеното от последните дни