Задължителният минимален праг за регистрация по Закона за ДДС се променя на 100 хил. лева

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които се повишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лева на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г. Предложението беше гласувано единодушно с 212 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“. Тази промяна в Закона за ДДС ще засегне голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти.

dds vat

100 хил. лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в Европейския съюз и Европейската комисия няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров, който е вносител на предложената промяна заедно с група народни представители от парламентарната група на „Демократична България“. Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още – на 166 хил. лева, но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води през следващата година.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши Народното събрание.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 млн. лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров.

Александър Иванов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, като мярката е и част от предизборната им програма. Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

От „Има такъв народ“ също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.

www.infoz.bg  www.infoz.bg