Хората, попадащи в рискови групи, не трябва да отлагат ваксинацията срещу ковид

Хората, попадащи в рискови групи, като възрастните, страдащите от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, включително деца, лицата с отслабен имунитет и бременните са с повишен риск от тежко протичане на ковид и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Във връзка с нарастващия брой на случаите на ковид и разпространението на новия подвариант BA.5 на Омикрон у нас, Министерството на здравеопазването призовава хората, попадащи в тези рискови групи, да не отлагат своята ваксинация.

vaccine 2021

Ваксинацията срещу ковид остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Завършеният ваксинационен курс и приложените бустерни дози помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия. Ваксините срещу ковид предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон.

Министерството на здравеопазването, съвместно с експертните съвети по съответните медицински специалности, разработи дигитални брошури, касаещи различни здравословни състояния и показаността на ваксинацията срещу ковид при тях.

В прикачените файлове можете да намерите брошури, съдържащи подробна информация за дългосрочните последици за здравето след ковид, както и за коронавирусната инфекция, ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст, при деца и младежи, при страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и белодробни заболявания.

Брошурите са достъпни и на следните линкове:

COVID-19 ваксините и ваксинацията при страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и белодробни заболявания

COVID-19 ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст

COVID-19, ваксините и ваксинацията при деца и младежи

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу ковид.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

На подобна тема