Доказано болните от ковид ще са в изолация от 7 дни, а за контактните карантината е 5 дни

Доказано болните от ковид ще са в изолация от 7 дни, а за контактните карантината е 5 дни

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че от четвъртък, 18 август 2022 г., хората, при които лабораторно е доказан ковид, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните с болни от ковид хора ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни).

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували ковид, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина. „Промените влизат в сила след издаването на заповедта утре, т.е. от четвъртък. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни доц. Кунчев.

Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка и днешното единодушно решение на експертите за намаляване продължителността на карантината и изолацията. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг днес, 16 август.

„В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020 – 2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу ковид, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5 – 10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира.“ Това съобщи министър Асен Меджидиев, като допълни, че решението дали човек да се ваксинира или не е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема