Отпада задължението за носене на предпазни маски в обществения транспорт

Изискването за носене на предпазна маска за лице в градския транспорт в цялата страна ще отпадне от четвъртък, 25 август 2022. Това обяви проф. Радка Аргирова след заседанието на експертната група към Министерство на здравеопазването, която следи актуалната епидемична ситуация в България. Остава задължителното носене на предпазни маски в болници, аптеки, поликлиники, оптики и домове за възрастни хора.

bus

Проф. Аргирова уточни, че през следващия месец се очаква постепенно да започне приравняването на ковид към сезонния грип и останалите респираторни заболявания.

„Попадаме в ендемичния период на този вирус. Той постепенно ще се приравнява към другите респираторни заболявания като грипа“, посочи професорът.

„В България има видимо намаляване на броя на новите случаи на зоболели от ковид. Има сравнително около 1000 новооткрити заразени дневно, а броят на пациентите с ковид в интензивните отделения се задържа под 50. Така че вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията. Можем да казваме какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага“, каза проф. Аргирова.

Заповедта за отпадане на изискването за носене на маски в обществения транспорт се очаква да бъде издадена утре и да влезе в сила от този четвъртък.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg