Красимир Вълчев: Бившите управляващи продадоха комплекс „Марица изток“ и българските интереси срещу корупционен проект за батерии

Пресконференция по повод одобрения от Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост за България дадоха Живко Тодоров, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, водачите на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Стара Загора Красимир Вълчев и в Бургас Жечо Станков, който е и бивш зам.-министър на енергетиката, както и специалистът по енергетика Живко Бончев Желев.

problem

„В общественото пространство се говори много за Плана за възстановяване и устойчивост, затова искаме да внесем разяснения и да изобличим някои от неистините, които се тиражират“ – заяви пред журналисти Живко Тодоров. Той уточни, че Планът който е бил изработен по време на управлението на ГЕРБ и предаден на служебното правителство, не е включвал никакви срокове за затваряне на мощности в комплекс „Марица изток“.

Едва след това се появи тезата за паро-газова централа, която в последствие управляващите замениха с идеята за изграждане на завод за батерии – припомни Живко Тодоров. От думите му стана ясно още, че в “Реформа 10„, за декарбонизация на енергийния сектор, част от Плана за възстановяване и устойчивост, за първи път се появява срок 2025 г. като междинен отчетен период за намаляване на въглеродните емисии в електропроизводството с 40% спрямо изходните нива от 2019 г. Крайният срок за поетапно извеждане от експлоатация на всички мощности е 2038 г.

Точно заради тази концепция през 2026 г. най-малкото 12 хиляди работещи в комплекса ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори, т.е. съкратени от сегашните си места. До 2038 г. се очаква още 15 хиляди души да останат без работа поради спиране на използването на въглища. Това е поводът да се проведе спешна среща между кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово.

„Изпратихме общо становище до вицепремиера Пеканов и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което изразяваме несъгласие – първо, с посочената 2026 г., която е неясно как е изчислена и избрана като междинна дата за намаляване на производството на енергия от въглища, както и с драстичното редуциране на работните места. От друга страна в самия План няма абсолютно никаква конкретика – нито бюджет, нито разчет на финансовите разходи“ – акцентира Живко Тодоров.

„Спомням си как Асен Василев и Кирил Петков дойдоха в региона и казаха, че ще работят за комплекса и ще защитят интересите на хората. Направиха същото и преди няколко дни. Удивен съм от тяхната наглост. Те управляваха държавата и с действията си показаха ясно, че работят за закриване на комплекса, продадоха го, както и интересите на България срещу корупционен проект за батерии“ – заяви Красимир Вълчев, който е водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Стара Загора.

„Имаме неофициална информация от европейско ниво, че Планът е приет от Европейската комисия само защото е поет ангажимент за затваряне на комплекса от хората, които днес обясняват, че уж правят възможното да не загубим работни места и енергийна независимост. Вкараха ни в газова криза – без да им мигне окото, сега сме на прага и на енергийна, свързана с електроенергията. Ето това ни донесе „Промяната“. Най-доброто, което могат да направят за всички ни – е да ни спасят от себе си“ – категоричен е Красимир Вълчев.

„Без Източно-маришкия басейн и без ядрената ни централа енергийната система на България е неспособна да работи през зимните периоди. Никога не сме поемали ангажимент за дати за намаляване на капацитет или затваряне – напротив, Комисията се съобрази с нас и се съгласи да бъдат отпуснати средства за плавен преход и финансова помощ, за да няма социално напрежение. Улисани в „далавери“ управляващите решиха да изтеглят средства, предвидени по плана за индустриални зони, за производства, които щяха да доведат до разкриване на нови работни места – и ги дадоха на офшорка, за да прави батерии. Никъде в света няма подобни по обем мощности от батерии, това е рискова и скъпа технология“ – заяви Жечо Станков.

Живко Бончев, който почти 30 години е работил в Мини „Марица-изток“, допълни, че е тук, за да сподели опасенията на хората, работещи в дружеството. Те са много притеснени. Не знаят какво ги очаква. Той уточни, че от август 2021 г. мините работят на пълна мощност, но инвестиции не се правят, няма и договори за доставка на резервни части.

„Търсим подкрепа от всички, които искат да защитят региона. Категорично се противопоставяме в Стара Загора на „Реформа 10“ и срокът до 2025 г. Искаме разширено обсъждане и преработване на Плана за възстановяване и устойчивост“ – каза в заключение Живко Тодоров.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема