Режисьори с много награди представят филмите си на „София ДокуМентал“

Режисьори с много награди представят филмите си на „София ДокуМентал“

Третото издание на международния филмов фестивал „София ДокуМентал“, ще се проведе между 19 – 28 септември 2022 г. Специално за него в България пристигат продуценти и режисьори на филми с множество награди. Всички те ще имат и срещи с публиката. Мирду Чандра е продуцентка базирана в Ню Йорк с номинации награди на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) и „Еми“. У нас тя ще представи последния си филм „Да станеш Кусто.

NG BecomingCousteau Vertical

Именно лентата на двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс, носи и номинация за наградата БАФТА.

Ваня Ямбрович е продуцентка на филма „Музей на революцията (2021). Този филм разказва историята на един незавършен музей – недостроен символ на бъдещето, което ще слави миналото, филмът ни отвежда в днешната мрачна реалност на подземието на музея – единствената му завършена част. През 2014 Ямбрович, печели наградата на журито на фестивала South East European Film Festival Los Angeles, за филма си Gangster of Love.

Въздухът в стаята (2021) ще бъде представен от режисьорката Кетевани Капанадзе, който получи номинация за най-добър документален филм на фестивала Amsterdam International Documentary Film Festival. В Грузия филми, които говорят за любовта на хора от един същ и пол, са обект на протести и саботаж. В тази обстановка Кетевани Капандзе създава един поетичен филм за членовете на местен женски отбор по футбол, който обединява момичета и небинарни куиър хора.

Красотата на звяра (2022) на режисьорката Анна Немеш проследява историите на унгарки, които са посветили живота си на това да бъдат силни и да постигнат перфектно тяло според визията си – виждаме реалността на жените културисти – техните надежди, мечти, предизвикателства, стереотипи, с които трябва да се борят. Филмът беше със световна премиера на фестивала в Шефилд, а след това беше в официалната селекция на Международния фестивал в Сараево.

Още един хит от последната година е филмът „Календарни момичета (2022). Режисьорите Мария Лоохуфвуд и Лове Мартинсен ще дойдат у нас за да представят лентата, която беше отличена на Bergamo Film Meeting, Cleveland International Film Festival, Fort Myers Film Festival, Jecheon International Music & Film Festival, Millennium Docs Against Gravity, Nashville Film Festival, Nordisk Panorama, Southside Film Festival, US и Tempo Documentary Festival. Лидерката на Calendar Girls заявява: един човек не прави отбора, отборът е над всичко. Въпреки това, всяко „календарно момиче“ има по-дълбока мотивация да бъде част от екипа – да избяга от токсична връзка, да намери смисъл отвъд етикета на майка и баба, да продължи артистичната си кариера, да усети чувството за принадлежност, да открие своя творчески потенциал.

В България идва и режисьорката Луси Кралова, която ше представи последния си филм „Шифърът на Капр (2022). Той проследява живота на Ян Капр, виден чешки композитор, чиято музика е забранена, след като в писмо до Шостакович Капр се обявява срещу съветската окупация на Чехословакия през 1968 година. Кралова печели голямата награда за документално кино на фестивала Карлови Вари през 2007 за филма си Ztracená dovolená.

Зрителите ще могат да се срещнат и с Маша Кондакова, която идва у нас с филма си „Вътрешни войни (2020). Жените в армията често биват назначавани на административни длъжности и представяни от медиите като изключения, които се интересуват повече от това дали ще имат достатъчно време за маникюр. Но дори жените на фронта да не се отказват от своята женственост, те искат да играят важна роля и да се бият за страната си точно както и мъжете. Смело и самоотвержено Маша Кондакова следи неотлъчно три от тези жени по време на войната и не спестява нищо на зрителите – дори и сцените на ожесточен обстрел. Кондакова има отличия от фестивали като Locarno International Film Festival, Odesa International Film Festival и Lviv International Short Film Festival Wiz-Art.


Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19 – 28 септември 2022 г. Зрителите ще могат да гледат документално кино в Дом на киното, Чешки център, „Люмиер“ и на специално създаденото за фестивала Pop up кино в „Ларго“ – София. Пълната програма и часовете на прожекциите може да видите тук: http://www.documental.bg.

Още за фестивала

София ДокуМентал“ е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация „Конрад Аденауер“, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване степента на социална ангажираност и за разширяването на гражданското общество в България, както и за възможността българската публика да има достъп до най-успешното документално кино.

Фестивалът се организира от Сдружение „Балкански документален център“ и фондация „Конрад Аденауер“ в партньорство с Чешки център – София и Посолството на Чешката република в София.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24