Осем са наградените в третото издание на театралния фестивал „Данаил Чирпански“

Осем са наградените в третото издание на театралния фестивал „Данаил Чирпански“

8 специални награди бяха връчени на церемонията по закриване на третото издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, който се проведе от 23 до 27 септември в Стара Загора. Категориите и победителите в тях бяха връчени от жури в състав: режисьорът и преподавател от Великобритания Пол Борн, режисьорът и драматург от Румъния Джанина Карбунариу и сценографът и визуален артист от България Илияна Кънчева.

От сцената членовете на журито разказаха, че категориите са създадени в духа на фестивала, който носи единство, споделеност и приятелство, а не състезателност между участниците.

Награда за актьорско майсторство бе връчена на цялата трупа на НАТФИЗ, клас проф. Иван Добчев. Те получиха статуетката за представлението „Иванов-Барабанов“. Журито бе впечатлено от стилизирания театрален разказ и завладяващите персонажи, които обитават гротесковия свят на спектакъла.

За забележително актьорско представяне бе наградена Кезия Кинан О'Шей, за ролята си в „Чумата“, Колеж „Тринити“, Дъблин. Юре Райшп – студент на Академия за театър, радио, кино и телевизия, Словения, също бе удостоен с персонална статуетка за изпълнението си във „Войцек“.

Награда за дизайн и концепция журито присъди на Кралската академия за сценични изкуства, Мадрид, Испания и спектакъла „Двойник“. В мотивите си изтъкнаха използването на широк спектър от сценични средства за създаване на пълен с въображение и динамика театрален разказ.

Награди за режисура получиха двама студенти. Един от тях е българката Мария Страшилова, студент на Колеж „Тринити“, Ирландия, за спектакъла „Чумата“. Жига Хрен е другият награден режисьор за спектакъла „Войцек“ на Академия за театър, радио, кино и телевизия в Любляна, Словения.

Награда за нова творба получи „Мис Брекзит“ на Лондонски музикален колеж, Великобритания. Спектакълът разказва историите и премеждията на емигранти от различни държави, дошли в Англия, за да изпълнят мечтата си да станат театрални актьори.

Награда за ансамбъл беше връчена на трупата на „Ще дойдат нежни дъждове“ на Театрална академия „София Амендолеа“, Рим, Италия. Спектакълът изследва темата за замърсяването и екологичната криза, а журито мотивира избора си, пояснявайки, че екипът е използвал силно въображение, решителност и енергия, за да разкаже „истории, които имат значение“.

Осъществяването на форума би било невъзможно без подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ и Община Стара Загора. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, „Бяла вода“, „Загорка“, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел „Форум“, клуб Drums. Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ също застават зад фестивала.

ThePlague Irish performance

team volunteers jury

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема