Здравноосигурените лица постъпват в болница само срещу лични документи

От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна Регистрационна система. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.

Това може да бъде:

  • nzokЛична карта;
  • Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;
  • Паспорт;
  • Моряшки паспорт;
  • Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;
  • Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;
  • Разрешение за (постоянно) пребиваване;
  • БЛД от стар тип (зелен паспорт);
  • Български граждани под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.

Напомняме на договорните партньори на НЗОК, че в Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на „Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ“, както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.Теми:

Денят

* * *
Президент на Русия Владимир Путин ще посети в четвъртък столицата на Сърбия Белград и ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич. Двамата ще коментират политически и икономически теми

* * *
Европейската комисия ще осигури за хуманитарна помощ 1,6 милиарда евро през 2019 г. Основната част от средствата ще бъдат насочени към Сирия, към съседните страни, приютили бежанци и към Йемен. В Африка ще бъдат подпомогнати Южен Судан, Централноафриканската република, район около езерото Чад и др.

* * *
Британският министър-председател Тереза Мей изгуби вота за сделката, която правителството ѝ иска да сключи с Европейския съюз за излизането на страната от съюза. В Камарата на общините на парламента 432 гласа бяха "срещу" и 202 гласа "за" споразумението, т.е. две трети от депутатите са гласували срещу сделката

* * *
Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на САЩ  Доналд Тръмп обсъдиха по телефона създаването в Северна Сирия на зона за сигурност, която да бъде прочистена от тероризма. Турция е готова да окаже на Съединените щати всякакъв тип подкрепа за изтеглянето на техните военни от Сирия

* * *
Американският производител на автомобили Ford възнамерява да съкрати няколко хиляди работни места в Европа и вероятно да затвори цели заводи. В Европа Ford има около 54 000 служители – преди всичко в Германия, Великобритания и Испания. Европейският бизнес на производителя е дълбоко в зоната на загубите

* * *

времето Стара Загора

mini maritsa iztok

новини в сайта RSS емисияПолучаване на новините от сайта по имейл

facebookgoogle plustwitteryoutube

 

 

youtube subscribe ilko gruev