Здравноосигурените лица постъпват в болница само срещу лични документи

От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна Регистрационна система. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.

Това може да бъде:

  • nzokЛична карта;
  • Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;
  • Паспорт;
  • Моряшки паспорт;
  • Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;
  • Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;
  • Разрешение за (постоянно) пребиваване;
  • БЛД от стар тип (зелен паспорт);
  • Български граждани под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.

Напомняме на договорните партньори на НЗОК, че в Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на „Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ“, както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.Теми:

Денят

* * *
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че предпочита нови избори вместо да оглави правителство на малцинството. След дълги преговори за съставяне на коалиция партията на Меркел не постигна съгласие с Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц и със Зелените. Предстои среща между Меркел и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

* * *
Биткойнът премина границата от 8000 долара и един биткойн се търгува над 8200 долара

* * *
Григор Димитров спечели най-важния мач в кариерата си досега и вдигна купата на турнира на шампионите в Лондон. Българският тенисист победи на финала белгиеца Давид Гофен с 7-5, 4-6, 6-3

grigor dimitrov

* * *
Министърът на външните работи на Северна Корея е на посещение в Куба в търсене на подкрепа за страната си, която е подложена на натиск от международната общност заради своята ракетна и ядрена програма

* * *
Обединените арабски емирства ще построят уникален пълноразмерен макет на град на Марс. Проектът носи името Mars Scientific City (Марсиански научен град) и се очаква да бъде напълно готов след 2,5 години. Градът ще бъде разположен на площ от над 170 хил. кв. метра на територията на емирство Дубай и изграждането му ще струва около 136 млн. долара. Mars Scientific City е първата стъпка от програма на Обединените арабски емирства, която предвижда заселване на Марс до 2117 г.

stara zagora eu grad sport

времето Стара Загора

Мини Марица-изток ЕАД

новини в сайта RSS емисияПолучаване на новините от сайта по имейл

facebookgoogle plustwitteryoutube

 

 

youtube subscribe ilko gruev