Промени в Закона за семейното подпомагане ще стимулират отговорното родителство

Минималните пенсии в България са под прага на допустимост, но бедността не се решава със социална политика, а със стимулиране на икономиката. Това заяви в Стара Загора вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той подчерта, че промените в пенсионната система са наложителни и работна група трябва да е готова с тях до края на март.

Да си правим илюзии, че тутакси ще се повишат пенсиите, няма да стане, но ако продължава да се замразява и да се кърпи досегашното положение, ние гарантираме не само на сегашните пенсионери, но и на следващите мизерни пенсии, категоричен е Ивайло Калфин.

Според него това, което може да направи социалната политика е да осигури малко повече чувство за справедливост, поне в тази област. Пенсионната система, така както беше направена 2000 г. действително ощети всички хора, които бяха пенсионирани преди това и взимат много по-ниски пенсии от тези, които се пенсионираха след 2000 г., добави вицепремиерът.

Той съобщи още, че социалното министерство разработва предложение за промени в Закона за социалното подпомагане, целящо стимулиране на отговорното родителство, а не препитание от помощи.

Ще се опитаме цялата система на социални помощи да бъде насочена не към родителя, който преживява от различни видове помощи, а към детето, което има нужда да я получи. Тези деца, вместо да получават родителите им детски, да бъдат включени в детска градина и държавата да поеме таксите, обясни Ивайло Калфин.

Проектопредложението за промени в Закона за семейното подпомагане ще бъде внесено в Министерски съвет през февруари. Очакванията на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са то да бъде прието от Народното събрание в средата на годината.

Автор: Венета АсеноваДенят

* * *
Изборите за президент на Русия ще се проведат на 18 март 2018 г.

* * *
Европейската централна банка остави лихвите без промяна (процентът по основните операции по рефинансиране е 0; по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение – съответно 0,25% и -0,40%). Необходими са големи стимули за ускоряване на инфлацията - заяви управителят на ЕЦБ Марио Драги. Според него инфлацията ще се ускорява и ще достигне 1,7% през 2020 г.

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната на стойност 700 млрд. долара

* * *
57 мюсюлмански страни признаха Източен Ерусалим за столица на Палестина. Това стана в Истанбул по време на среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество, в която членуват 57 държави. Единодушното решение е отговор на признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел. Турция призова целия свят да признае Източен Ерусалим за палестинска столица

* * *
Германското разузнаване предупреди за засилен кибершпионаж от страна на Китай. Използват се социалните мрежи за създаване на източници на информация сред депутатите и чиновниците, а китайски хакери все по-често нападат европейски компании

* * *
Международният валутен фонд подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото (ERM 2)

* * *
Най-възрастният мъж на планетата, испанецът Франсиско Нуниес Оливера, посрещна своя 113-и рожден ден

времето Стара Загора

Мини Марица-изток ЕАД

новини в сайта RSS емисияПолучаване на новините от сайта по имейл

facebookgoogle plustwitteryoutube

 

 

youtube subscribe ilko gruev