Промени в Закона за семейното подпомагане ще стимулират отговорното родителство

Минималните пенсии в България са под прага на допустимост, но бедността не се решава със социална политика, а със стимулиране на икономиката. Това заяви в Стара Загора вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той подчерта, че промените в пенсионната система са наложителни и работна група трябва да е готова с тях до края на март.

Да си правим илюзии, че тутакси ще се повишат пенсиите, няма да стане, но ако продължава да се замразява и да се кърпи досегашното положение, ние гарантираме не само на сегашните пенсионери, но и на следващите мизерни пенсии, категоричен е Ивайло Калфин.

Според него това, което може да направи социалната политика е да осигури малко повече чувство за справедливост, поне в тази област. Пенсионната система, така както беше направена 2000 г. действително ощети всички хора, които бяха пенсионирани преди това и взимат много по-ниски пенсии от тези, които се пенсионираха след 2000 г., добави вицепремиерът.

Той съобщи още, че социалното министерство разработва предложение за промени в Закона за социалното подпомагане, целящо стимулиране на отговорното родителство, а не препитание от помощи.

Ще се опитаме цялата система на социални помощи да бъде насочена не към родителя, който преживява от различни видове помощи, а към детето, което има нужда да я получи. Тези деца, вместо да получават родителите им детски, да бъдат включени в детска градина и държавата да поеме таксите, обясни Ивайло Калфин.

Проектопредложението за промени в Закона за семейното подпомагане ще бъде внесено в Министерски съвет през февруари. Очакванията на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са то да бъде прието от Народното събрание в средата на годината.

Автор: Венета Асенова3-ти март - Стара Загора

Денят

* * *
Русия изрази силно безпокойство от засиленото присъствие на джихадистката организация "Ислямска държава" в Афганистан, където зачестяват нападенията и атентатите

* * *
Правителството на Еманюел Макрон предлага по-строг закон за имиграцията и даването на убежище във Франция. Законопроектът предвижда удвояване на срока (от 45 на 90 дни), за който нелегалните мигранти могат да бъдат задържани и промени в процедурата за кандидатстване за убежище

* * *
Кюрдските Сили за народна самоотбрана са постигнали споразумение с правителството на Сирия да предадат позициите си в ключовия град Африн, намиращ се на около 65 км от Алепо, а също и в пограничните с Турция райони. Причината е засилващият се натиск от страна на турската армия, която навлезе на сирийска територия в рамките на т.нар. операция „Маслинова клонка“, насочена срещу кюрдите в региона. Войски на официален Дамаск са дислоцирани към района

* * *
През 2017 г. в България са продадени 1301 автомобила на алтернативно гориво. От тях автомобилите, задвижвани само с ток са 106 броя, а останалите 1195 са хибриди

времето Стара Загора

Мини Марица-изток ЕАД

новини в сайта RSS емисияПолучаване на новините от сайта по имейл

facebookgoogle plustwitteryoutube

 

 

youtube subscribe ilko gruev