Йоана Попова от Спортно училище „Тодор Каблешков“ е 27-ият кмет на Млада Загора

Йоана Попова е 27-ият кмет на Млада Загора. Тя е 11 клас в Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. По традиция, в навечерието на Празника на града, Младежки общински съвет, представители на старозагорските училища и жури избират градоначалник. Инициативата под липите датира от 1996 година.

Тази година в надпреварата за поста се включиха единадесетокласниците Едислав Кундев, представител на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Йоана Попова, представител на Спортно училище „Тодор Каблешков“, и Кирил Желязков, представител на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.

Ioana

Изборът премина в три кръга. Първият включваше кратко резюме и представяне на кандидатите въз основа на следните въпроси: „Кой съм аз и кои са моите три причини да искам да бъда Млад Кмет? Какви са според мен проблемите и предизвикателствата пред младите хора в нашия град? Какво конкретно бих могъл да направя аз в рамките на моя мандат? Коя обществена кауза е най-важна за мен и бих акцентирал над нея през мандата си?“

Втори кръг беше куиз в реално време, върху 10 въпроса от неформалното и гражданското образование. Третият кръг засегна разработване и защита на програма върху следния въпрос: „Каква младежка активност (инициатива, кампания, акция и др.) би инициирал и реализирал? И ако разполагаш с бюджет от 1000 лева (ако имаш нужда от пари) как би ги разпределил, обезпечавайки своята активност?“

Йоана Попова, с много позитивизъм, оригиналност на идеите и изложението им, толерантно отношение към опоненти, публика и жури – спечели надпреварата. Здравословният начин на живот, спортът, проучване на мнението и нагласите на младите хора, бяха основните тези в нейното представяне.

Журито беше в състав: Мирчо Стойков, Николай Колев, Виктория Димитрова, Доника Желязкова и Венцислава Николаева. След дълго разискване и предвид представянето на кандидатите и тайния вот на делегираните представители, изборът беше единодушен.

Тази година делегирани представители на 10 училища, след приключване на дискусионната част, гласуваха пряко в отделно обособено помещение с предварително изготвена бюлетина с имената на всички кандидати. Най-много гласове от тайния вот получи Едислав Кундев. Младите хора бяха поздравени от ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова и от Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Общинска администрация. Гости на събитието бяха още училищни ръководства, учители, родители, педагогически съветници, приятели и съученици на участниците.

На 5 октомври членовете на Младежки общински съвет ще участват в ритуала за празника на града, а Младият кмет ще получи символично Ключа на града.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24