„Отвъд стената“ – театрално приключение обединява изразните средства на говоримия и жестовия език

На 5 ноември 2022 г. от 11:00 часа в залата на Държавен куклен театър Стара Загора ще бъде представена постановката „Отвъд стената“ – спектакъл, обединяващ изразните средства на кукления театър с жестовия език. Главната цел на проекта е театралното приключение да бъде еднакво вълнуващо и разбираемо както за чуващите, така и за глухите деца.

X3 07106

Преживявайки го заедно, малките зрители могат смело да съборят „стените“ помежду си и да опитат да общуват свободно и без страх едни с други. За да ги улесни, представлението ще представи със средствата на изкуството някои от основните жестове, които чуващите деца могат да научат и в последствие да използват при комуникацията със своите глухи връстници.

На 4 ноември от 18:00 ч. е организирано специално представяне на спектакъла, предназначено за хора от глухата общност. Представлението е подходящо за деца над 6 годишна възраст. Билети могат да бъдат закупени чрез epaygo.bg и на касите на EasyPay.

Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който настоящата пандемия осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културен живот. „В представлението „стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен“, споделя режисьорът.

Продукцията е на Фондация „Арт бюро“ в партньорство със Съюза на глухите в България и Дом на културата – Красно село

www.infoz.bg  www.infoz.bg