22 са адресно регистрирани със статут на бежанци в Старозагорска област

Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. По-голямата част от мигрантите напускат областта и се придвижат на запад.

Това съобщи директорът на ОД на МВР - Стара Загора старши комисар Иван Чолаков след заседание на Областния съвет по сигурност, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов.

От началото на годината досега са били заловени 230 незаконно преминаващи през областта лица. Основната част от тях са задържани при транспортирането им от близки до нашата области – Хасковска, Ямболска, Бургаска, към западната част на страната с цел преминаване на границата и отправяне към Западна Европа.

cholakov ranovДо момента са образувани 8 досъдебни производства срещу лица, които са оказвали незаконна логистична помощ на мигранти чрез осигуряване на транспортни средства или превозване към западната граница. Липсват данни за организатори на канали на територията на областта, каза още Иван Чолаков.

Той е изпратил предложение до министъра на вътрешните работи за увеличаване с няколко души на кадровия състав на РУ "Полиция" - Чирпан. Ако то бъде одобрено, новите служители ще бъдат изпратени да наблюдават магистрала „Марица”.

Инж. Ранов обясни, че институциите, ангажирани с проблема с бежанците, са в пълна готовност да реагират при усложняване на ситуацията. Той каза, че на този етап няма причини за безпокойство у гражданите. Няма констатирани случаи на напрежение между местното население и чуждестранни граждани. Областният управител призова жителите на областта да сигнализират, ако станат свидетели на незаконно транспортиране на бежанци или при други законови нарушения, свързани с мигрантите у нас, информираха от пресцентъра.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема