Къща музей „Пейо Яворов“ посреща посетители с нов интерактивен екскурзовод

Официално откриване на интерактивен екскурзовод в Къща музей „Пейо Яворов“ – Чирпан ще се състои на 24 ноември 2022 г. от 17:30 часа. Чрез атрактивна визуализация той допълва съществуващата експозиция. Интерактивният екскурзовод ще удовлетвори интересите на нови и различни публики, като се очаква това да повиши посещаемостта на музея.

Моделът успешно беше приложен и вече работи в Литературно-художествен музей „Чудомир“ – Казанлък и Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

X307075

Проектът в Чирпан получи подкрепа от „Лидл България“ чрез програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Младото технологично поколение ще бъде привлечено не само от уникалната атмосфера в дома на поета, но ще получи избор и според своите интереси ще може да търси и да избира желаната информация с докосване на тъчскрийна. Всичко на екрана е изработено с естетика, вкус и модерен подход, лесно и удобно е за управление. По този начин е еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора, възрастни и ценители.

Автор на пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е емблематичен творец. Неговите произведения, променят българското литературно мислене и налагат нов и напълно различен начин на писане. В съответствие с естетическите възгледи на един от най-бележитите български поети, интерактивният екскурзовод разкрива необятната вселена на твореца в 5 съдържателни фрагмента:

  • кратък филмов разказ, който внася нов, въздействащ и атрактивен щрих към музейния портрет на Яворов;
  • любовта към трите жени – Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе, в творчеството на поета прераства в мечта за света, в негов храм, в който съхранява красивото, светлото, чистото в човека;
  • вечната и голямата любов на Яворов – Македония, представена в писма, текстове и стихове;
  • визуализирани оригинали и озвучени стихове на поета ще докоснат посетителя и ще останат в съзнанието му, така че той да поиска да чете още и още от творбите на Яворов;
  • запазените ценни снимки от детството, семейството и приятелите на Яворов могат да бъдат разгледани в специално подредения интерактивен албум.

Иконите на сензорния дисплей имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика. Цялостният творчески продукт и техническото обезпечаване на интерактивната комуникация с посетителя на музея са изпълнени от творческия екип на „Ню Ейдж студио“ – София.

Модерната сензорната инсталация ще изведе музейното преживяване на по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши любопитството и интереса на посетителите и ще осигури допълнителни образователни възможности. Чрез интерактивния екскурзовод ръководството на музея си поставя за цел да привлече нови публики и от други градове, а също и от чужбина, а това ще изведе Къща музей „Пейо Яворов“ на международната културна сцена.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24