"Пътеки между слънцето и тъмнината" - тъжният начин за реклама на литературния туризъм

С прожекция на документален филм приключиха дейностите на проекта "Неутъпкани пътеки до отворени врати" на Клуб Отворено общество - Стара Загора. Филмът представя факти от живота на големите български творци Пейо Яворов, Гео Милев и Чудомир.

Той стига и до обобщение за съдбата на българската литература, в годините, когато те са творили и днес. Целта и на филма, и на целия проект е да провокира интереса към действащите литературните музеи в региона на Стара Загора, най-значимите, от които са: Къща музей “Пейо К. Яворов” – Чирпан, Литературно-художествен музей „Чудомир” – Казанлък, Къща музей „Гео Милев” – Стара Загора.

Важна задача в изпълнението на проекта беше изработването на примерен модел за литературен туризъм, като компонент от културата общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.

Част от заключителния етап на проекта "Неутъпкани пътеки до отворени врати" беше и провеждането на разширена кръгла маса, чиито водещ беше Бойко Василев (водещ и на предаването “Панорама” на Българската национална телевизия). В срещата се включиха д-р Аксиния Бутева (Министерство на културата), проф. Алберт Бенбасат (СУ „Климент Охридски”), Катя Зографова (Национален литературен музей), Бойко Ламбовски (вестник „Сега”), Тодор Петев (фондация „Моят музей”), Николай Ненов (Регионален исторически музей – Русе), Марин Бодаков (вестник „Култура”), експерти от регионалните и национални културни институции, студенти и хора с пристрастия към българската литература. На форума бяха дискутирани реалните възможности за развитие на културния туризъм в региона и бъдещето на литературните музеи в България.

Проектът "Неутъпкани пътеки до отворени врати" беше изпълнен с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство проект на Клуб „Отворено общество” „Неутъпкани пътеки до отворени врати”. За краткия период от 11 месеца, проектът успя да постигне набелязаните цели.

Филмът "Пътеки между слънцето и тъмнината"

  • Сценарий: Мариан Маринов
  • Продуцент: Спас Спасов
  • Камера: Христо Боев
  • Музика: Иван Драголов
  • Видеомонтаж: Максим Борисов
  • С гласа на Мариан Маринов

stara zagora literaturen turizam

infoz autor  www.infoz.bg