Маратон „Стара Загора“ 2023 – подобрен е рекордът на трасето

Маратон „Стара Загора“ 2023 – подобрен е рекордът на трасето

За 8-а поредна година в Стара Загора се проведе популярния за много атлети и спортисти Маратон „Стара Загора“. Над 700 бегачи се включиха в надпреварата, позната с мотото „Бягането – начин на живот“. Участниците избираха между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км. Точно в 9:00 часа на площада пред Община Стара Загора, беше даден стартът на класическата дистанция и полумаратона, а десет минути след това стартираха и състезателите на 10,5 км.

Началото в класическата дистанция беше дадено от Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора, и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“.

„Добре дошли и честит празник на всички именици. Бъдете здрави, успешни и благословени. Радвам се, че за 8-а поредна година сме заедно тук, въпреки пандемията и несгодите, които сме имали през годините. Искам да благодаря на всички наши спонсори, на всички, които ни подкрепят в нелеката организация на така чакания Маратон „Стара Загора“. Пожелавам успех на участниците ни“, поздрави минута преди началото на надпреварата Красимира Чахова.

С подобрен рекорд на трасето от близо 2 минути, мароканецът Мохамед Шабуд спечели класическия маратон при мъжете на 42,195 км с впечатляващото време 02:17:26 ч. Той беше следван от кениецът Кипкорир, който завърши маратона с времето 02:19:39ч. При жените най-добра на класическата дистанция беше Рут Матебо, с време от 02:47:20 ч.

В дисциплината на 21 км триумфираха кениецът Кенеди Роно с 01:05:39 ч. и Девора Аврамова с 01:14:04 ч. Така Аврамова грабна и държавната титла по полумаратон.

В най-кратката дистанция на 10 км победители са Иван Андреев с 34:21 мин. и Лиляна Георгиева с 41:58 мин.

Призът на жените връчи зам.-кметът на Крушевац Владимир Петрович. Награди бяха дадени от легендарния български лекоатлет Евгени Игнатов, зам.-кмета Красимира Чахова, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“, Антон Бонов – координатор Българската федерация по лека атлетика, Иван Колев – председател на лекоатлетически клуб „Берое“ и др.

Стартиралите получиха рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10,5 км бяха отличени с медали за участие като спомен от събитието. Парични награди получиха най-бързите шестима състезатели в класическия маратон и медалистите на 21 км и на 10 км, заедно с наредилите се в челните тройки при ветераните над 45 години във всички дистанции, съобщиха от Община Стара Загора.

Организатори Маратон „Стара Загора“ са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб „Ракета“ и Българската федерация по лека атлетика.

Трасето премина по бул. „Цар Симеон Велики“ на изток, след бул. „Патриарх Евтимий“ участниците продължиха по северното пътно платно на бул. „Цар Симеон Велики“, по надлез „Надежда“ и по северното пътно платно на бул. „Никола Петков“. Маршрутът продължи до магазин „Метро“, като се използва северното пътно платно на път ІІ-66.

IMG 7934

IMG 8711

IMG 8803

IMG 8870

IMG 8910

IMG 8841

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg