Стара Загора почете героите от боевете за защита на града преди 146 години

Стара Загора почете героите от боевете за защита на града преди 146 години

Стара Загора се поклони пред знайните и незнайни герои, участвали в сраженията за защита на града преди 146 години. Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, с участието на Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада.

Водещ на събитието беше актьорът Ивелин Керанов. Отбелязването на паметната дата започна със заупокойна молитва, отслужена от протосингела на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия.

Почит пред героите, защитавали свобода, род и родина, отдадоха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Радостин Танев, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, заместник областния управител Стоян Стоянов, представители на политически партии, граждански организации и други.

По-рано тази сутрин, в знак на признателност към героизма на бранителите на Стара Загора, едновременно бяха поднесени венци пред Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на участниците в Старозагорското въстание, Мавзолей костница „19 юлий 1877 г.“, Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.

Безплатният градски тур, организиран от Туристическия информационен център и Община Стара Загора, провел се в неделния ден също беше тематичен – „Памет за Освобождението“.

IMG 6969

IMG 7064

IMG 7121

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24