Старозагорци подкрепиха националния референдум

На 25 октомври 2015 г. 42,7% от имащите право на глас в община Стара Загора, или 61 392 души, застанаха пред избирателните урни и гласуваха в националния референдум. На последните парламентарни избори активността на избирателите в страната, която има отношение към резултата на референдума, беше 48,66% (3 500 585 души).

Национален референдумЗа първи път заедно с местните избори се проведе и национален референдум с въпрос за електронното гласуване.

Според последните данни за избирателната активност на референдума, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия, на референдума в страната са гласували 43,2%, с ДА - 73%, а против електронното гласуване са 27%.

По данни на Общинската избирателна комисия в Стара Загора, при 61% обработени секционни протокола, близо 76% са ЗА електронното гласуване, а 24,23% - са отговорили с НЕ. С малки разлики резултатите са съотносими и в останалите общини в област Стара Загора.

Условието да има окончателен резултат от националния референдум е на него да има активност, която е по-голяма от тази на последните парламентарни избори, т.е. да са гласували поне 3 500 586 българи. В национален мащаб на този референдум това не се случи. При получения брой бюлетини в референдума предстои въпросът за електронното гласуване да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание и то да вземе решение.

infoz autor www.infoz.bg

 

Теми: