Старозагорци подкрепиха националния референдум

На 25 октомври 2015 г. 42,7% от имащите право на глас в община Стара Загора, или 61 392 души, застанаха пред избирателните урни и гласуваха в националния референдум. На последните парламентарни избори активността на избирателите в страната, която има отношение към резултата на референдума, беше 48,66% (3 500 585 души).

Национален референдумЗа първи път заедно с местните избори се проведе и национален референдум с въпрос за електронното гласуване.

Според последните данни за избирателната активност на референдума, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия, на референдума в страната са гласували 43,2%, с ДА - 73%, а против електронното гласуване са 27%.

По данни на Общинската избирателна комисия в Стара Загора, при 61% обработени секционни протокола, близо 76% са ЗА електронното гласуване, а 24,23% - са отговорили с НЕ. С малки разлики резултатите са съотносими и в останалите общини в област Стара Загора.

Условието да има окончателен резултат от националния референдум е на него да има активност, която е по-голяма от тази на последните парламентарни избори, т.е. да са гласували поне 3 500 586 българи. В национален мащаб на този референдум това не се случи. При получения брой бюлетини в референдума предстои въпросът за електронното гласуване да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание и то да вземе решение.

infoz autor www.infoz.bg

 

Теми:

Светът

Европейската комисия обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента. Предложението е в бъдеще сумите при пазаруване да се закръглят до 5 цента и то ще се разглежда в сряда от Комисията

* * *
Украинският милиардер Ринат Ахметов купи вила за 200 млн. евро на Френската ривиера. Покупката на имението Palladian от XIX век и ботаническите му градини, която била осъществена чрез компанията на Ахметов, се прибавя към портфейла му с имоти, включващ вече апартамент в Лондон за 162 млн. евро, един от най-скъпите апартаменти във Великобритания. Ахметов е син на миньор от източната област Донецк, който се превърна в най-богатия човек в Украйна със състояние от 6,7 млрд. долара

* * *
Изправено пред икономически колапс и строги санкции, социалистическото правителство на Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизацията е предложена от правителството на президента Николас Мадуро на руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni