Тракийски университет – Стара Загора откри тържествено академичната 2023/2024 година

Официалното откриване на академичната 2023/2024 учебна година събра на Форума на Тракийски университет – Стара Загора нетърпеливите първокурсници и техните родители, официални гости от държавната и местната администрация, представители на образователни институции и партньорски организации, ректорското ръководство, деканите и ръководителите на всички структурни звена.

DSC 7324

С празничен молебен за здраве и благополучие, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в академичния храм „Св. Патриарх Евтимий“, започна празничният 11 септември в старозагорската алма-матер.

„Скъпи първокурсници, днес с особено вълнение заставам пред Вас – с огромна благодарност, че сте избрали да учите в Тракийски университет, че сте избрали да останете в България! – каза в своето тържествено слово проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет. – Добре дошли в голямото ни академично семейство! Тук учат 10 000 студенти от 56 държави и вярвам, че не сте сбъркали във Вашия избор. Защото Тракийски университет е един от лидерите във висшето образование в България с над 250 специалности – бакалавърски, магистърски, докторски, с много висок рейтинг и репутация, както и европейска акредитация на някои от факултетите. Уважаеми първокурсници, аз нямам съмнение, че Вие ще получите най-добрите знания, ще бъдете обучени в най-добрите умения. Тук ще минат най-добрите години от Вашия живот, тук Вие ще се изградите като личности и професионалисти. Вие ще градите България в 21 век и това каква ще бъде тя зависи от нас като Ваши преподаватели и от Вас – нашите възпитаници. Желая Ви да бъдете здрави и благословени! Добре дошли!“.

Специален гост на събитието беше Нейно превъзходителство Лхагвасурен Саянаа – посланик на Монголия в Република България, която развълнувано приветства присъстващите и поднесе специален подарък на Тракийския университет – книги, които разказват за историята на нейната родина и славния Чингиз хан. Официални приветствия към присъстващите поднесоха още кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, г-жа Ива Радева – областен управител на Област Стара Загора, както и проф. Иван Станков – председател на Съвета на настоятелите на Тракийския университет.

Спазвайки дългогодишната традиция, досегашният пазител на „Ключа на знанието“, възпитаничката на Педагогическия факултет Стилиана Иванова, предаде символа на познанието на трима изявени първокурсници – Михаела Славова, Никол Иванова и Лора Китипова. Г-жа Александра Цуца, майка на първокурсник по „Ветеринарна медицина“, връчи на проф. Ярков специално ръчно изработено пано със знака на Тракийския университет с пожелание за здраве, мир и успехи.

Празничната програма беше изпъстрена с музикалните поздрави на университетската рок група „Макрофагос“, виртуозното вокално и инструментално изпълнение на талантливата Алина Фурдуй, възпитаничка на Ветеринарномедицински факултет, неповторимите фолклорни тракийски ритми на ансамбъл „Загоре“ и прекрасното танцово изпълнение на малчуганите от детска градина „Светлина“, Стара Загора.

В края на тържествения ден всички декани и директори на звена на Тракийски университет получиха вечнозелени дръвчета, които да посадят заедно със своите студенти за идните поколения. Под звуците на „Многая лета“ стотици балони в цветовете на националния трибагреник полетяха в небето с пожелания за успешна учебна година.

DSC 7318

DSC 7411

DSC 7530

DSC 7195

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема