Проф. Минко Балкански: Най-важна е любовта на хората един към друг

Патронът на Гимназията по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора проф. Минко Балкански посети учениците в 8-и клас, за да се запознае с тях, да даде свои съвети, както и да отговори на въпросите им. Децата посрещнаха своя патрон с поздрава „Добър ден“ на френски език, като комплимент към професора.

„Желанието да се срещам с хората ме връща обратно към България и село Оряховица, където се намира моята фондация“, каза пред събралите се ученици проф. Балкански. На въпроса на медиите за това какво би пожелал на старозагорци преди празника на града, физикът отговори, че най-важна е любовта на хората едни към други. „Търсете къде е щастието на хората около вас, търсете любовта, това е най-важният призив, който искам да предам на хората. И запомнете, че няма друг път освен образованието, за да пребъде едно общество“ – допълни проф. Минко Балкански.

Заместник-кметът на общината Надежда Чакърова подари четирите тома на изданието „Стара Загора: 100 портрета“, от които е част и професорът, като благодарност за приноса на бележития старозагорец за града през годините. „От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров искам да Ви пожелая да бъдете здрав, да продължавате да показвате правилния път на младите – пътя на образованието. Когато преди 10 години се запознахме бях изключително впечатлена и винаги ще помня думите, които ми казахте – да съхраним оптимизма в себе си и да го предаваме, за да им вдъхваме надежда. Благодарим за всичко направено!“ – каза Надежда Чакърова.

На срещата с проф. Минко Балкански присъстваха и председателят на фондацията Софи Герарди, областният управител на Стара Загора Ива Радева, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Георгиева и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова.

Изтъкнатият учен е професор в университета „Мария Кюри и Пиер Кюри“ и е един от най-титулуваните български физици в световен мащаб професор Минко Балкански е изключителен алтруист, посветил живота и професионалния си път на знанието и науката.

"Проф.

Проф. Минко Балкански: Най-важна е любовта

Проф. Минко Балкански

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема