OpenAI обмисля разработката на собствени чипове за изкуствен интелект

Независимата изследователска организация OpenAI, която се занимава с разработването и използването на изкуствен интелект, планира скоро да навлезе в динамичната сфера на производството на чипове с изкуствен интелект. Компанията активно обмисля създаването на свои уникални чипове за изкуствен интелект и дори си мечтае да бъде лидер и в тази област.

OpenAI chip

Глобалното търсене на AI чипове нараства, особено след като ChatGPT на OpenAI щурмува пазара миналата година. Такива специализирани чипове, известни като AI ускорители, играят ключова роля в обучението и внедряването на авангардната генеративна технология. В момента на пазара изпъква компанията Nvidia, утвърждавайки господство над повечето производство на AI чипове. Насочването на OpenAI към областта на на тези скъпи чипове, чието предлагане е ограничено в края на 2023 г., постави компанията на кръстопът. Затова ръководството на OpenAI все още проучва възможностите и няма конкретно решение. Опциите на масата варират от конструиране на собствен AI чип, затягане на партньорството с гиганти на чипове като Nvidia и до разширяване на партньорството и с други доставчици.

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман е наясно за предизвикателствата, които предстоят. Той не веднъж е коментирал недостига на графични процесори (GPU) – сфера, в която Nvidia се радва на над 80% пазарен дял. Този недостиг, съчетан с рязко нарастващите разходи за експлоатация, са две от основните грижи за Алтман. Ако заявките на ChatGPT достигнат дори една десета от мащаба на търсенето в Google, първоначалната инвестиция само в графични процесори ще достигне зашеметяващите 48,1 милиарда долара, с годишни периодични разходи за чипове от около 16 милиарда долара.

За OpenAI разработването на вътрешни AI чипове може да бъде както стратегически, така и финансов фактор. Навлизането в конкурентната ниша с производство на чипове означава сблъсък с технологични гиганти като Google и Amazon, като и двата са инвестирали значително в проектирането на чипове, присъщи на техните операции. Потенциално придобиване на компания за чипове, което напомня за закупуването на Annapurna Labs от Amazon през 2015 г., може да бъде пряк път за OpenAI. Тази стратегия може да съкрати дългата времева рамка за собствена разработка на чипове. Въпреки това, както сочат някои източници, OpenAI все още е в ранните етапи на това разглеждане, след като е предприела надлежна проверка на неразкрита потенциална цел за придобиване. Междувременно компанията все още ще разчита на търговски доставчици като Nvidia и Advanced Micro Devices.

Meta също насочи към производството на чипове и се сблъска със значителни неуспехи, като в крайна сметка прекрати работата си по някои AI чипове. В момента работят върху по-нов, холистичен модел на AI чип.

На този фон и Microsoft, основен поддръжник на OpenAI, е в процес на изработване на своя персонализиран AI чип. Потенциалното навлизане на OpenAI в производството на чипове може да намекне за стратегическо отклонение между двата технологични гиганта.

Арената на AI чиповете гъмжи от възможности и предизвикателства. Потенциалното навлизане на OpenAI в този сектор подчертава по-широкото пренасочване на индустрията към повече самостоятелност и персонализирани решения. Резултатите предстоят да се видят, но очакванията за развитието на изкуствения интелект след инициативата на OpenAI са големи.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: