Екоинициатива за разделно събиране на битови отпадъци в Стара Загора

Паркингът на парк „Артилерийски“ в Стара Загора прие екоинициативата „Не цикли, а рециклирай“. В специално създаден пункт, старозагорци имаха възможност да оставят своите опаковки от хартия, пластмаса и метал, а след това участваха в томбола с награди. Хората, подкрепящи разделното събиране на отпадъци, бяха посрещнати от зам.-кмета на община Стара Загора Радостин Танев и регионалния директор на фирма „Булекопак“ Виктория Гецова.

В 13 часа на случаен принцип беше изтеглена и томболата с печеливши, като награда номер 1 – четец за електронни книги, спечели Алина Кисьова, първият участник дал своите отпадъци в началото на инициативата в 10 часа. Всички, събрали се на паркинга и участвали, получиха атрактивни екосъобразни подаръци от фирма „Булекопак“.

Инициативата „Не цикли, а рециклирай“ има и своя кръстник. Това е Валентин Дяков, ученик от 5 А клас на Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора, който през юни 2023 година спечели първо място и голямата награда – дрон, от конкурса за видеоклип на тема „Аз събирам разделно отпадъци от опаковки“, организиран отново от Община Стара Загора и дружеството за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“. Неговите баба и дядо, заедно с по-малкия му брат, също дойдоха до пункта и дадоха своите отпадъци, като подчертаха, че искат да продължат да бъдат посланици на значимите еко инициативи в града.

В събитието се включиха и общински съветници, подкрепящи популяризирането на разделното събиране на отпадъци, както и експерти от отдел „Екология“.

IMG 7877

IMG7924

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg