Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – Стара Загора, 2023

84 млади поети се включиха в спора за Голямата награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2023, чиито символ е статуетката „Златното яйце“. И тази година е видим превесът на нежния пол сред участниците в поетичния конкурс – 64 момичета срещу 24 момчета. Тийнейджърите на възраст 18 – 21 години са преобладаващата част сред осмелилите се да споделят с публика своите стихове.

Veselin Hancev 2023

Справката по населени места сочи, че поезия се пише във всички кътчета на страната ни. Традиционно София е с най-сериозно присъствие, догонвана от Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас и от града домакин Стара Загора с 4-ма представители.

Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора отбелязва 40-ото си поредно издание, за което кандидатстваха общо 88 поети от страната. Четирима от изпратилите свои творби обаче не са спазили строгия регламент на конкурса: навършили са 25 години в месеците преди отчитането на конкурса, въпреки това и техните произведения са представени на журито.

Резултатите ще бъдат обявени на галавечер на отличените участници на 27 октомври 2023 г., петък, от 18:00 часа в Градска художествена галерия. Освен награждаването публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчена наградата „Златното яйце“.

Част от тържествената програма ще е форматът „Актьори срещу поети“ – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от Драматичен театър „Гео Милев“.

Преди кулминацията ще премине и премиерата на стихосбирката „Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от 39-ото издание на Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – Стара Загора 2022.

В програмата на конкурса и Есенните литературни дни е включена и срещата ден по-рано с Теодора Тотева и стихосбирката ѝ „На сантиметър от чудото“.

Поетическата работилница за млади поети и за журито на конкурса „Веселин Ханчев“ ще се проведе на 28 октомври, събота, от 10 часа в Къща музей „Гео Милев“. Литературният форум е организиран от библиотека „Родина“, Община Стара Загора и Къща музей „Гео Милев“.


НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ“ – СТАРА ЗАГОРА, 2023
ЧЕТИРИДЕСЕТО ИЗДАНИЕ

Жури: Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Гергина Кръстева

ПРОГРАМА

26 ОКТОМВРИ (четвъртък)

18:00 часа, Изложбена зала „Байер“ (ул. „Лубор Байер“ 2)

Представяне на книгата „На сантиметър от чудото“ на Теодора Тотева.

 

27 ОКТОМВРИ (петък)

18:00 часа, Художествена галерия (бул. „Руски“ 27)

„Актьори срещу поети“ – литературно-театрални опити с участието на лауреатите Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от ДТ „Гео Милев“.

Премиера на стихосбирката „Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от XXXIХ издание на НМКП „Веселин Ханчев“ – Стара Загора 2022.

Награждаване и рецитал на отличените млади творци в ХL издание на конкурса. Връчване на „Златното яйце“.

 

28 ОКТОМВРИ (събота)

10:00 часа, Къща музей „Гео Милев“ (ул. „Гео Милев“ 37)

Творческа работилница за участниците в ХL НМКП „Веселин Ханчев“ с журито на конкурса.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема