Стара Загора е домакин на шампионат за работни кучета „Купа Тракия”

На 25 и 26 ноември 2023 г. (събота и неделя) на спортен комплекс „Колодрум” в Стара Загора  ще се проведе шампионат за работни кучета на Българската национална федерация по кинология IGP „Купа Тракия” – 2023 г., привличащ почитатели на спортовете с кучета и на работните породи. Събитието се организира за първи път в Стара Загора и е със свободен вход – отворено е за всички желаещи, които искат да се запознаят с „висшия пилотаж” в обучението на кучета.

IGP Stara Zagora 01

Началото е от 10 часа, а официалното откриване е предвидено за 12 часа в събота.

В двата дни на терена ще се съберат  участници от цялата страна и чужбина, които ще бъдат разделени в три специфични дисциплини на IGP спорта  - „Послушание”, „Следа” и „Защита”.

В съдийския състав има международно участие – специално за събитието от Италия идва Фабрицио Копола, който е дългогодишен съдия с много опит, заедно с него ще бъде и фигурантът Джеймс Боус.

Публиката ще може да се запознае с работните породи като НОК, Белгийска овчарка и други, както и да се наслади на завидната им подготовката и умения.

Организатор на ексклузивното за града събитие е „Кучилище Стара Загора“, с подкрепата на Община Стара Загора и Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

Какво е IGP?

IGP е спорт с кучета който се провежда на открито и изпитва физиката и ума. Изискванията са големи, но спортът предлага както конкуренция, така и нови приятелства, а главната цел е добро упражнение за кучето, забавление и награди. Спортът IGP е създаден в началото на 21-ви век, като тест за работещите кучета. Използването на кучета за полицейски и гранични патрули, или за митницата или в армията, налага съществуването на система от сложни тестове и специфично обучение, за да се продължи развъждането на кучета с най-висока работоспособност и да се селектират най-подходящите от генетичния фонд. С развитието на тези тестове, все повече хора започват да участват само заради удоволствието да видят дали кучета им могат да бъдат обучени толкова ефективно, колкото „професионалните кучета“.

Днес, десетилетия след въвеждането на първите официални правила за IGP, той се превръща в спорт, в който участват десетки хиляди хора и кучета, набиращ все повече привърженици и у нас.

IGP Stara Zagora 02

IGP Stara Zagora 03

новини Стара Загора  www.infoz.bg