Клиника по акушерство и гинекология в Университетската болница в Стара Загора

▶️ Успехи на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската болница в Стара Загора

По случай Деня на родилната помощ – 21 януари, Информационен сайт www.infoz.bg Ви запознава с изключителните успехи през изминалата година, постигнати от екипа на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Техни пациентки ги определят като чудо, съчетано с висок професионализъм и човечност, и трудно намират думи, за да изразят огромната си благодарност.

Акушер-гинекологът д-р Ина Цонева, ординатор в клиниката, успява да спаси плода на 36-годишната Ива от Раднево чрез метод, прилаган изключително рядко в България.

„Със съгласието на майката и на целия ни екип взехме решение много бързо да изродим близнака, който беше загинал и да спасим другия близнак. Теглото му при постъпване в болницата беше около 360 грама. Зашихме маточната шийка, нарича се серклаж. Под нашите грижи и препоръки и разбира се, силата и волята на майката, която остана тук повече от три месеца, стигнахме до датата 20 ноември, когато се роди малката Надежда“ – каза д-р Ина Цонева, ординатор в Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Според д-р Стоян Стоянов, главен асистент в болницата този случай трябва да бъде описан в литературата, за да черпят опит младите им колеги.

Щастливата 36-годишна майка Ива от Раднево разказа емоционално за дългочаканата бременност, перипетиите, през които е преминала до настъпване на най-щастливия момент.

Успехите на Клиника по акушерство и гинекология в Университетската болница в Стара Загора

„Поднасям огромните благодарности от мен и съпруга ми Нейчо към невероятния екип на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската болница в Стара Загора. Те за мен са повече от специалисти, те се превърнаха като моме семейство. Безкрайно благодаря и на проф. Мумджиев, началник на Клиниката по неонатология, който по малката Надежда, която се роди 1,420 кг, а почти два месеца по-късно вече е 3,300 кг. Уникален човек! Д-р Ина Цонева за мен е светило в професията си. Благодарение на нея Надежда е на бял свят“ – сподели Ива.

Тя им пожелава много вяра, защото вярата, надеждата и любовта правят чудеса!

През 2023 г. екипът на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ се гордее с още успехи. Четири техни пациентки са били с ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия) и благодарение на успешното лечение и грижите на специалистите те са спасени.

„ДИК синдромът е едно от най-сериозните усложнение след раждане, с тежки последици и в много от случаите стигащи до смърт. Всички наши пациенти, преминали през предходната година, за наше щастие са живи и изписани здрави. Последният случай, който имахме, е все още в клиниката. Постъпи при нас в много тежко състояние, в хеморагичен шок и развит ДИК синдром. Реакцията ни в първите часове беше много важна и се справихме, но след това започна сериозна битка за живото на пациентката, в която участваха много хора. За успеха при лечението на такива болни е много важна екипността. Болницата се прояви като екип. Искам лично да благодаря на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, което направи всичко възможно тази пациентка да оживее. Искам лично да благодаря на д-р Стамболов за изключителния му професионализъм. Той беше първият анестезиолог, който се срещна с нея. Изключително съм благодарен на ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор проф. Йовчо Йовчев за добрата колаборация и за пълната му административна подкрепа по случая“ – каза д-р Стоян Стоянов.

„Изцяло се присъединявам към думите на д-р Стоянов за екипността. Клиниката по неонатология също е плътно до нас в лицето на проф. Христо Мумджиев, проф. Йовчо Йовчев е зад гърба ни и ни подкрепя“ – добави д-р Ина Цонева.

Д-р Стоянов уточни, че рискува да пропусне колега, който е допринесъл за лечението на младата жена, но добави, че д-р Ален Петров, хирург в болница, също много е направил за нея. Включили са се и много кръводарители доброволци, тъй като на Ивомира са прелети 22 банки кръв.

„Болницата ми стана като втори дом, защото съм тук доста време след случилото се. Много се радвам, че има такива специалисти. Аз бях в изключително тежко състояние. 20 дена съм била в отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, обездвижена, неконтактна 10 дена. На 9-ия ден с техния опит ме събудиха, имаше усложнения, но вече всичко е наред. Впечатлена съм от професионализма им. Да са здрави и да помагат на хората! Не мога да опиша колко съм благодарна, че ме върнаха от онзи свят!“ – сподели Ивомира.

Към добрите новини старши акушер Кремена Маркова добави, че през миналата година броят на новородените бебета в Клиниката в Университетската болница в Стара Загора са се увеличили спрямо предходната и са 1314, а през 2022 г. – 1231.

Чудото Надежда

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема