Тракийски университет – Стара Загора и резиденция „ЗаРадост“ в с. Главан сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и управителят на фирмата собственик на резиденция за възрастни хора „ЗаРадост“ в с. Главан Красимира Недева сключиха споразумение за сътрудничество. „Това, че в нашата област има университет, който създава кадри за здравните услуги, от които се нуждаем, ни подтикна към идеята за едно добро съвместно начинание.

DSC 7566

Ние се радваме, че имаме възможността да станем ваша база, а вие да ни помагате с научни постижения и експертност!“ – с тези думи управителят на резиденцията Гергана Микова посрещна делегацията от Тракийския университет.

На събитието присъстваха главният мениджър д-р Здравко Тодоров, началник-кабинет на ректора Станислава Карова и представители на структурните звена на университета, които ще работят по силата на договорните отношения между двете институции – проф. Юлиан Ананиев – декан на Медицински факултет, проф. Руска Паскалева – ръководител катедра „Медицинска рехабилитация и ерготерапия, физикална медицина и спорт“, проф. Албена Андонова – ръководител катедра „Здравни грижи“, доц. Таня Паскалева – директор на Филиал – Хасково, доц. Павлина Тенева – директор на Медицински колеж, преп. Петя Крумова, представители на Асоциацията на студентите по медицина, както и студенти от специалностите Медицинска сестра, Лаборант, Рехабилитатор, Медицинска рехабилитация и ерготерапия.

Ректорът проф. Добри Ярков свърза днешното събитие с лична символика, тъй като неговата кариера, след като завършва Тракийския университет започва от с. Главан като ветеринарен лекар, за да стигне днес до тук – ректор на университета, който е завършил и да се върне отново след толкова години на първото работно място. Той подчерта силата на Тракийския университет в медицинските специалности: „Нашият университет е мултидисциплинарен, но той има много голяма сила в областта на медицината, на социалните науки, социалните дейности. Радвам се, че тук днес са нашите ръководители, които обучават в общественото здраве и социалните дейности. Резиденция “ЗаРадост„ вече е наш партньор и нашите студенти ще бъдат подкрепа за хората, които живеят и работят тук. Тази колаборация ще бъде пример за цяла България, а ние ще продължим да работим с обща посока. Убеден съм, че това, което стартираме днес ще бъде много устойчиво във времето, ние сега поставяме само началото, а Вие бъдете сигурни, че в лицето на Тракийския университет имате един много сериозен партньор!“

Управителят на фирмата собственик на резиденция за възрастни хора „ЗаРадост“ Красимира Недева изрази своята надежда за бъдещето на младите хора и връзката им с възрастните, които имат нужда, не само от медицински контакт, но и от социален: „Ние сме благодарни за доверието, което ни гласува университетът и се надяваме, че ще Ви бъдем от помощ, най-вече за тези млади хора, които ще видят, че дори и в такива малки населени места могат да бъдат реализирани, защото тенденцията трябва да се обърне – да намират начин и мотивация да работят и на такива места, те са направени от истински хора и истински хора живеят тук. Тези възрастни хора най-много се радват на младите хора и най-много обичат контакта с тях – надявам се, че ще го видите в бъдещите си практики тук!“

След официалното подписване на договора беше организирана опознавателна обиколка на материалната база, с която разполага модерната резиденция – специализирани кабинети, уютни стаи и учебни зали, предвидени за обезпечаване на нуждите на студентите. Ръководствата на звената си поставиха конкретни цели и задачи заедно с управителят на резиденцията, които ще бъдат в светкавичен ход на изпълнение.

Студентите измерваха кръвна захар и кръвно налягане на резидентите и им подариха тениски, шапки и чаши на университета, защото вече ще играят в един отбор.

Истинска радост в очите на всички предизвика музикалният подарък за резиденцията от университета – изпълнение на гайда. Звуците на българския фолклор вдигнаха на крака възрастните хора и студентите, за да заиграят заедно хора и ръченици и да поставят истинското начало на сътрудничеството.

DSC 7389

DSC 7589 

DSC 7625

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема