Безплатен образователен семинар за младежи в Стара Загора

На 23 февруари 2024 г., от 13:30 часа в аулата на Тракийския университет, екипът на „Искам бебе“, Община Стара Загора, Асоциация на студентите медици в България – Стара Загора и доброволци обединяват ентусиазма си в организирането на образователен семинар в рамките на иновативния проект „Младите българи – архитекти на промяната“.

Проектът е подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Безплатният семинар е насочен към младежи от 15 до 29 години, готови да участват в дискусии и обучения в областта на сексуалното, репродуктивното и менталното здраве, активния начин на живот и здравословното хранене. Събитието ще бъде открито от зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

  • превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;
  • здравословно хранене и диететика;
  • физическа активност и активен начин на живот;
  • емоционално здраве, превенция на хранителните разстройства – анорексия, булимия и др.
iskam bebe

Програмата е съобразена с нуждите на младите хора и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара са д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог в Многопрофилна болница за активно лечение „Света София“ – София, дългогодишен член на БЧК, д-р Светлана Моминска – началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Катя Симеонова – психолог. Преподавателят по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка гл. ас. д-р Камен Симеонов от Русенския университет „Ангел Кънчев“, катедра Физическо възпитание и спорт, е лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Проектът „Младите българи – архитекти на промяната“, финансиран от Министерство на младежта и спорта, цели не само да предостави информация, но и да подкрепи формирането на позитивни навици и стойности у младежите. Семинарът в Стара Загора е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024 г. Проектът продължава своя път, вдъхновявайки и мобилизирайки младежите в България за по-здравословно и успешно бъдеще.

Модератор на събитието е Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

seminar stara zagora 

новини Стара Загора  www.infoz.bg