Започва първата седмица на отворените врати за туберкулоза в област Стара Загора под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, като инициативите през тази година ще се проведат под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението.

Също така протичане на различните форми на заболяването, лечение и да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги. Също и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

vaccination

Във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата РЗИ – Стара Загора организира следните дейности през периода 18 – 24 март 2024 г.:

  • В Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора, всеки ден от 7:30 до 13:30 часа ще се провежда диагностика за туберкулоза с проба Манту (туберкулинов кожен тест), попълване на анкетни карти за скрининг на риска, за туберкулоза и при необходимост извършване на допълнителни изследвания.
  • На 18 март РЗИ – Стара Загора, съвместно със Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора, за първи път ще организира в Затвора в Сливен скрининг за туберкулоза чрез проверка за туберкулинова чувствителност и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи или имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза лица, лишени от свобода и служители от персонала.
  • РЗИ – Стара Загора ще организира в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево проверка за туберкулинова чувствителност, бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи пациенти и персонал, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
  • В Световния ден на туберкулозата – 24 март, екип от РЗИ – Стара Загора, съвместно със Сдружение „Свят без граници“ и със съдействие на кмета на община Братя Даскалови и кмета на село Черна гора, ще проведе скрининг за туберкулоза и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи и лица с рискови фактори от селото.
  • На 20 март всеки желаещ ще има възможност да провери туберкулиновата чувствителност чрез провеждане на проба Манту от 14:00 до 16:00 часа в стая № 117 на първия етаж в сградата на РЗИ – Стара Загора.
  • В КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 18 до 22 март ще се предоставят анкети за скрининг на риска, за туберкулоза на всички клиенти на кабинета, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания при нужда.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това, през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след ковид, с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. – жени и 1,3 млн. – деца.

Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха за общественото здраве и здравната сигурност. В световен план само около 2 от 5 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение през 2022 г. Глобалните усилия за борба с нея са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам. Без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от заболелите могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на терапия.

Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване, може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.

Туберкулозата е опасно заболяване и чрез своевременна профилактика могат да се предотвратят тежки усложнения и смърт!

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема