Правителството оттегля предложенията си за промени в сектор "Сигурност"

Правителството оттегли предложените промени в проектобюджета за 2016 г., които засягат възнагражденията и придобивките на служителите на МВР. Те станаха причина за нерегламентирани полицейски протести в цялата страна.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че правителството оттегли предложението си, след края на извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, проведено в неделя сутрин.

"Постигнахме като съгласие, че даваме нужните гаранции чрез изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година" - съобщи Бъчварова след срещата със синдиката на протестиращите полицаи. - "Предложенията за законодателни промени, отнасящи се до социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица" - каза още министър Бъчварова. По думите ѝ Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор "Сигурност".

"Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители при следващи разговори", коментира тя.

police 1След като кабинетът обяви намеренията си за съкращения на плащанията в сектор "Сигурност" във вторник, полицаите започнаха протести  срещу готвените промени. Те протекоха с неразрешено блокиране на централни кръстовище в столицата и в други градове от страната. Това доведе до отстъпки в плановете на правителството, но остана позицията, че трябва да се прекрати индексирането на заплатите всяка година с по 2% заради натрупан стаж, както и дължимата отпуска за служителите в сектора да се свие от 30 на 20 работни дни.  

Синдикатите обаче не приеха компромиси и не са съгласиха нито с намаляването на отпуските, нито с отмяната на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране и решиха да се съберат на национален протест в София. Той започна от 13 часа в центъра на София, пред Народното събрание. На протеста, въпреки обявеното решение за оттегляне на планираните промени, се събраха хиляди полицаи, пожарникари, надзиратели и военнослужещи.

Отменят се планираните за следващата седмица протести, но синдикатите запазват стачна готовност, обясни Грозев. Той уточни, че ще се реагира в зависимост от това дали ще бъдат спазени обещанията, поети от МВР и от депутатите, участвали на извънредната среща днес.

След съобщението на Бъчварова, че се оттеглят спорните текстове от проектобюджет 2016 г., председателят на синдиката на служителите в МВР Валентин Попов заяви за пореден път, че не са склонни на компромиси и не са съгласни на никакви промени.

* * *

Правителството оттегля проблемните текстове от проектобюджета за 2016 г., предизвикали масови полицейски протести

police protest sofia

infoz autor www.infoz.bg