Потреблението на интернет през мобилни устройства в България достига 50% от общите импресии

Все повече хора - и у нас, и по света - ползват интернет чрез мобилни устройства и с мобилна свързаност (3G мрежи). Преди 3 години едва около 3% от хората в България браузваха с телефони и таблети, но днес всяка трета импресия се прави през мобилно устройство.

Статистиките за посещаемостта на infoz.bg също потвърждават тези данни.

Във Великобритания и северноевропейските държави от началото на 2015 година посещенията от мобилни устройства вече са повече от тези, направени чрез стандартните компютри – настолни и лаптопи, без значение дали те са свързани с кабел или имат безжична връзка към интернет.

Веселин Ангелов - Гемиус БългарияВ България потребителите на интернет са около 3,7 милиона души. От тях над 3 милиона използват смартфони, които имат възможност да се свързват в интернет и повечето потребители го правят по няколко пъти на седмица. Притежателите на таблети са около 1,7 милиона. Това са данни, които съобщи Веселин Ангелов, представител на "Гемиус България" – компанията, която измерва интернет аудиторията. Ангелов уточни в интервю пред „BloombergTV България“, че в тази статистика се базира на посещенията само в българските сайтове. Ако към тях се добавят и приложенията и услугите на Google, Facebook и други социални мрежи, несъмнено ще се окаже, че мобилното потребление на интернет е още по-голямо. Реално към момента то най-вероятно и в България се доближава до 50% ако се гледа не трафика (в мегабайти), а конкретно броя на импресиите (заявки към отделни сайтове или услуги).

Google и Facebook не предоставят обобщени данни за потребителите си в България и начина, по който те ползват интернет. Според Веселин Ангелов това се дължи на нежеланието им да разкриват картите, като дават информация на останалите играчи на пазара, защото те са техни конкуренти.

Многократно за последните години се променя потреблението на видео съдържание. Това се дължи на факта, че устройствата (компютри, телефони и таблети) вече са достатъчно мощни и интернет връзката е бърза. Така за две години потреблението на видео от интернет се е увеличило 3 – 4 пъти. Смята се, че до 2025 г. би трябвало да се увеличи 15 000 пъти.

Всичко това е в пряка връзка и с рекламата. От миналата година Youtube започна да оперира в България и това спомогна за увеличаване на рекламните приходи с няколкостотин процента. Тези приходи се поделят между собственика на най-голямата световна видео мрежа (Google) и човекът, който е качил видео съдържанието. Има хора, които живеят доста прилично само от това, че имат многохилядна аудитория за видеото, което качват в интернет, казва Ангелов. За България подобни случаи са малко, но ще се увеличават.

Днес в България интернет привлича повече рекламни приходи в сравнение с радиото. Според официалните данни за реклама във вестниците се дава повече, но скоро това ще се промени. В същото време общата рекламна сума в интернет е около 10 пъти по-ниска от тази, която се предоставя на телевизиите, но е ясно, че пътят за развитие е само един. През последните 5 години всеки от измеримите параметри в интернет незименно бележи ръст.

Електронната търговия също регистрира повишение. Веселин Ангелов коментира, че голяма част от електронната търговия е в сивия сектор. Около 90% от доставките са с плащане при доставката, което е пречка за проследяване и отчитане на обемите.

infoz autor Илко Груев | www.infoz.bg

Теми:

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни