Световният ден на книгата се отбелязва със споделяне на книги

За втора поредна година София и другите градове в страната имат възможност да се превърнат в истински градове на свободните книги чрез предизвикателството “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” по случай Световния ден на книгата и авторското право. Идеята e книгите и четенето да бъдат активна част от ежедневието на хората.

bookcrossing logoТя се осъществява от организаторите от сайта Аз чета и от българската Буккросинг общност чрез активни действия на 23 април 2015 г., когато се отбелязва книжният празник. В обществените пространства на населените места ще бъдат освободени голям брой книги чрез инициативата Буккросинг.

Кампанията се осъществява в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), сайта Detskiknigi.com, книжарница “Къща за птици”, НЧ “Читалище.то - 2014 г.”, издателствата: Сиела, Милениум, Еднорог, Лабиринт, Ергон, Екслибрис, Жанет 45, Ентусиаст и др.

В рамките на кампанията тази година се организира и съпътстващ конкурс за детска рисунка за ученици от I до IV клас под надслов "Книги - пътешественици". Малките творци могат да развихрят въображението си, като представят как свободните книги пътешестват по света в търсене на нови читатели. Крайният срок за изпращане на творбите е 24 април 2015 г. на адрес София, 1799 - до поискване за Милена Тошкова Златарова (за конкурса).

В конкурса могат да се включат деца от първи до четвърти клас. Няма ограничения за материалите, инструментите или техниката на рисуване, като е препоръчително рисунките да са цветни. Ще се приемат творби в размер А4 и размер А3. Всяко дете може да участва с една рисунка. А наградите са комплекти от книги осигурени от издателствата Фют, Софтпрес, и Millenium. А допълнителна информация и пълните условия за участие може да прочетете тук.

“След успеха на миналогодишната кампания много хора научиха за Буккросинг, увеличи се броят на безплатните библиотеки на доброволен принцип в цялата страна. Получихме много положителни отзиви от читатели, които са намерили и регистрирали пътуващите книги. Надяваме се тази година в инициативата да се включат и повече хора от други градове в страната”, споделя Милена Златарова, координатор на инициативата и редактор в сайта “Аз чета”.

bookcrossing knigiЗа да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече всички любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да “освободят”, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да “пуснат книгата на свобода” в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да поучат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги. За София организаторите набират и доброволци за регистрацията и разнасянето на дарените книги (повече подробности).

Какво е Буккросинг?

Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайтаwww.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.

За Световния ден на книгата и авторското право

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО и се отбелязва на 23 април от 1995 г. Датата е символична за световната литература, защото на нея са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др. На този ден целия свят почита книгите и авторите им, насърчавайки всички да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.