Забавеното провеждане на откривката в рудниците застрашава добива на въглища

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД предлага 3-годишен план, който има за цел да бъдат създадени оптимални условия за производство на електроенергия. Основният проблем за дружеството е липсата на ритмично развитие на откривката.

"Този капан е заложен още през 2009 г. Министърът на икономиката и енергетиката по това време Петър Димитров отмени ясно разписаната методика за ценообразуване на въглищата. В момента цената е 77 лева без ДДС за тон условно гориво, а реално трябва да бъде 115 лева" - съобщи пред журналисти изпълнителният директор на най-голямото в България държавно въгледобивно дружество инж. Андон Андонов.

За сметка на по-малкото постъпления в "Мини Марица-изток" ЕАД се дава възможност на американските централи "КонтурГлобал Марица изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово" да печелят повече.

Нереално ниската цена на въглищата води и до липса на средства за извършване на планираните разкривни дейности. През 2015 г. дружеството е добило над 32 млн. тона въглища, при планирани 27,5 млн. тона. Причината за това свръхпроизводство е да бъдат задоволени нуждите на топлоелектрическите централи в комплекса "Марица-изток" от суровина. Националната електрическа компания има изгода от това "КонтурГлобал Марица изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово" винаги да работят при 100% натоварване. Произведената от тях електроенергия влияе пряко при формиране на цената на електроенергията за бита. Ако не се постига договореното натоварване и съответно изкупуване на договорения обем електроенергия държавната компания плаща неустойки. За разлика от тях ТЕЦ „Марица изток 2“ продава електроенергия на свободния пазар.  

В края на 2015 г. топлоелектрическите централи в комплекса работят с обща мощност от около 3000 мегавата, а средната консумация на ден в България на ток е 5,2 - 5,3 мегаватчаса.

"За да бъде увеличено производството на въглища обаче, трябва да се изпълни планът на ръководството на "Мини Марица-изток", който обхваща периода от 2016 до 2018 г. Той е съгласуван с Български енергиен холдинг ЕАД и е одобрен от Министерството на енергетиката. През тези три години добивът не трябва да надхвърля годишно 27,4 млн. тона въглища. Също така централите трябва да се издължават ежемесечно на "Мини Марица-изток", за да може дружеството планирано да осигурява необходимите резервни части и да изпълни работата по разкривните дейности, защото без тях въгледобив не може да има" - обясни инж. Андонов.

Към момента държавното дружество има да получава от четирите топлоелектрически централи в комплекса, на които осигурява въглища, общо 428 млн. лева, като 393 млн. лева от тях са просрочени. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" дължи 245 млн. лева, ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" - 119 млн. лева, ТЕЦ "Марица изток 2" - 44 млн. лева, а ТЕЦ "Брикел" - 20 млн. лева. На този фон общите просрочени задължения на "Мини Марица-изток" са 182 млн. лева.

Липсата на реакция и задържането на сегашната порочна практиктика ще доведе до срив на българската енергетика.

За проблема в началото на ноември 2015 г. предупредиха и от Националния стачен комитет на КТ "Подкрипа". През лятото категорична позиция представиха и от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) с искане за ефективно решаване на проблема с взаимната задлъжнялост в българската енергетика.

Счетоводната печалбата на дружеството за 11-те месеца на 2015 г. е 46 млн. лева, при очаквани 3 - 4 млн. лева. Голямата разлика е заради ненаправените планирани разходи и неизпълнените инвестиции, довели до силното изоставане от планираните разкривни дейности. За тях пари в дружеството липсват.

"Мини Марица-изток" трябва да разполага и със сериозен ресурс за изпълнение на предстоящите дейности, свързани и с отчуждаване на имоти, заради изселването на село Бели бряг, преместването на част от коритото на река Сазлия, на ВиК и подземна комуникация, и др. Общо за тях са необходими 630 млн. лева, като това са разчети от преди няколко години.

"Въпреки недоброто финансово състояние на "Мини Марица-изток", успяхме да извършим рехабилитация на техника и да внедрим нов багер на 18 декември 2015 г., който ще бъде представен официално на 18 януари" - съобщи инж. Андон Андонов. Той добави, че тече процес на избор на доставчик за още два нови багера, които са получили финансиране от Фонд "Козлодуй".

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток", уточни, че в момента в дружеството работят 7350 души, които получават заплатите си на определена дата, без забавяне. Липсата на пари обаче е принудила дружеството да не внася дължимите концесионни такси от около две и половина години , които са между 16 и 18 млн. лева на година. От средата на 2015 г. по същата причина в държавния бюджет не се внася и ДДС.

mini maritza iztok

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Вълна от зимен грип връхлетя Германия. Регистрирани са близо 80 хиляди случая на заболели. От грип през последните дни са починали над 130 души, става ясно от доклад на института „Роберт Кох“ в Берлин. В болница са приети 13 300 души

* * *
Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори

* * *
Русия забранява влизането на нейна територия на китайски граждани след 20 февруари, предадоха световните агенции. Драстичната мярка е взета с цел да бъде спряно разпространението на коронавируса COVID-19

* * *
САЩ наложиха финансови наказания на руската компания „Роснефт трейдинг“ заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела в нарушение на наложените от Вашингтон на Каракас санкции. Наложените санкции няма да позволяват на компанията и на нейния президент Дидие Касимиро да извършват операции на световните финансови пазари

* * *
Русия отправи предупреждение към Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб, заплашен от турския президент с предстояща офанзива

Най-четеното от последните дни