Община Стара Загора се включва в инициативата "Образование България 2030"

Евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Ева Паунова проведе среща с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Срещата беше част от работно посещение на евродепутата в Стара Загора и Казанлък. Живко Тодоров запозна г-жа Паунова с актуални за общината теми.

Двамата обсъдиха необходимостта от създаването на работещо електронно управление на национално ниво. Обединиха се около тезата, че от ключово значение за ефективно електронно управление е връзката между общините и институциите.

Ева Паунова запозна кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка  Сотирова с инициативата "Образование България 2030", която има за цел да доведе до качествена промяна на образованието в страната. Община Стара Загора се приобщи като съмишленик в идеята. Стартът на инициативата беше даден от председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен на конференция в София на 16 април 2015 г.

eva paunova - Европейски парламентПри посещението си в региона евродепутатът Ева Паунова проведе работни срещи и с предприемачи от Казанлък. Основен акцент при разговорите с представители на малки и средни предприятия и на големи фирми от района бяха конкретните стъпки, с които може да се даде тласък на бизнеса в Казанлък. Ева Паунова представи нови възможности за финансиране от европейските фондове. Те са част от плана за инвестиции „Юнкер".

Представителите на бизнеса споделиха, че липсата на квалифицирани кадри създава пречки за икономиката в района. Затова и сред обсъдените теми беше и важността на дуалното обучение и професионалните стажове. Това е начинът за създаване на устойчиви връзки между образованието, науката и бизнеса. 

Ева Паунова обясни, че една от важните ѝ цели като евродепутат е стажовете да станат задължителна част от образованието на европейско ниво, а това означава и в българската образователна система.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема