29 000 души в област Стара Загора са без ток

120 специализирани машини в Старозагорска област почистват републиканската пътна мрежа. 22 са машините, които почистват пътищата в община Стара Загора. Към момента заради снегонавявания и силен вятър са затворени изцяло за движение пътищата Шейново - Дунавци и Мъглиж - Николаево.

В момента е затворен и пътят Медникарово - Искрица заради преляла река. Водата се изпомпва. Това стана ясно по време на заседанието на Областния кризисен щаб, свикан от областния управител на Стара Загора Георги Ранов. На него бяха обсъдени допълнителни мерки за повишаване на готовността за действие при падналите значителни валежи и създаването на организация за наблюдение на състоянието на водните съоръжения в областта, съобщиха от пресцентъра на Областна управа - Стара Загора.

много снягНа прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

От снегопочистващите фирми съобщиха, че магистрала „Тракия” в частта й в Старозагорска област, е почистена и е на асфалт. На магистрала „Марица” почистването продължава в момента.

На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.

В Старозагорска област обаче има 74 населени места, които са без ток. Населението в тях е около 29 000 души. Среде тях са: Богомилово, Старозагорски бани, селата около курортното селище и др. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 часа днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.

Техническият обем на яз. „Копринка” е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.

Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

В хижа „Морулей” снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.

В края на заседанието инж. Ранов призова жителите на Старозагорска област да ограничат пътуванията си, освен ако те не са наложителни, за да могат почистващите фирми безпрепятствено да свършат своята работа. Ако все пак ви се наложи да пътувате, бъдете много внимателни и спазвайте ограниченията при зимни условия.

infoz autor www.infoz.bg