29 000 души в област Стара Загора са без ток

120 специализирани машини в Старозагорска област почистват републиканската пътна мрежа. 22 са машините, които почистват пътищата в община Стара Загора. Към момента заради снегонавявания и силен вятър са затворени изцяло за движение пътищата Шейново - Дунавци и Мъглиж - Николаево.

В момента е затворен и пътят Медникарово - Искрица заради преляла река. Водата се изпомпва. Това стана ясно по време на заседанието на Областния кризисен щаб, свикан от областния управител на Стара Загора Георги Ранов. На него бяха обсъдени допълнителни мерки за повишаване на готовността за действие при падналите значителни валежи и създаването на организация за наблюдение на състоянието на водните съоръжения в областта, съобщиха от пресцентъра на Областна управа - Стара Загора.

много снягНа прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

От снегопочистващите фирми съобщиха, че магистрала „Тракия” в частта й в Старозагорска област, е почистена и е на асфалт. На магистрала „Марица” почистването продължава в момента.

На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.

В Старозагорска област обаче има 74 населени места, които са без ток. Населението в тях е около 29 000 души. Среде тях са: Богомилово, Старозагорски бани, селата около курортното селище и др. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 часа днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.

Техническият обем на яз. „Копринка” е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.

Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

В хижа „Морулей” снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.

В края на заседанието инж. Ранов призова жителите на Старозагорска област да ограничат пътуванията си, освен ако те не са наложителни, за да могат почистващите фирми безпрепятствено да свършат своята работа. Ако все пак ви се наложи да пътувате, бъдете много внимателни и спазвайте ограниченията при зимни условия.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни