Паметникът на Бузлуджа е потенциално опасен, влизането е забранено

На 4 февруари 2016 г., за пореден път, служители на Областна администрация - Стара Загора поставиха предупредителни табели в района на паметника на връх Бузлуджа. Надписите на тях категорично предупреждават, че влизането в полуразрушената сграда е забранено.

Забраната е заради опасност от падащи предмети и заради компрометираните конструкции, които са животозастрашаващи.

Паметникът на БузлуджаПредупредителни табели се монтират край паметника не за първи път, но повечето от тях бяха откраднати. Областна администрация предприе и други мерки за ограничаване на влизанията в обекта, сред които зазидване на някои от възможните входове, но въпреки това жадни за атракции туристи продължават да не се съобразяват с предупрежденията.

„След разговори с ръководството на ОД на МВР - Стара Загора постигнахме съгласие полицейски екипи да посещават всеки ден от седмицата обекта и да следят за нарушения. Тъй като обаче там няма денонощна охрана, призовавам посетителите на Бузлуджа да проявяват повече отговорност към собствения си живот и да спазват забраната за влизане” - каза инж. Ранов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е частна държавна собственост. С решение на МС от 2011 г. той е прехвърлен безвъзмездно на БСП, но до днешна дата партията отказва да влезе във владение. В същото време монументът продължава да се руши и носи непосредствена заплаха за живота на всеки, който е решил да влезе вътре.

Паметник

infoz autor www.infoz.bg