Недялко Йорданов: „Стара Загора е най-добрият град за поетите“

„Стара Загора е най-добрият град за живеене на поетите“, с тези думи Недялко Йорданов се обърна към гостите и участниците в Маратона на четенето, който се провежда за десети път в Стара Загора. В 8:00 часа на 23 април 2015 г. в сградата на Общината прозвуча откъс от шекспиров сонет, а след това бяха прочетени и стихове от стихотворението на Недялко Йорданов „Песничка за изкуството“.

Недялко Йорданов - Стара Загора - Международен ден на книгата и авторското право„Стара Загора е най-добрият град за живеене на поетите“, с тези думи Недялко Йорданов се обърна към гостите и участниците в Маратона на четенето, който се провежда за десети път в Стара Загора. В 8.00 часа на 23 април в сградата на Общината прозвуча откъс от шекспиров сонет, а след това бяха прочетени и стихове от стихотворението на Недялко Йорданов „Песничка за изкуството“.

Българският поет и драматург беше гост на четенето в Община Стара Загора и за своето представяне прочете стихове на своя колега Валери Петров.

Кампанията по провеждане на Маратона на четенето е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, провежда се в партньорство с асоциация „Българска книга" и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В Маратона се включи и зам.-кметът Иванка Сотирова, която прочете стихове на Стойчо Стойчев и Янко Димов, посветени на Стара Загора. На импровизираната читалня във фоайето на Общината гости бяха още и Емил Христов, председател на Общинския съвет, областният управител Георги Ранов и заместника му Мариана Кръстева, началниците на отделите, които отговарят за културата и образованието Диана Атанасова и Пенка Чавдарова. Откъси от любими книги прочетоха също и детската авторка Яна Якова, Румяна Пенчева от Националния литературен музей, както и представители на медиите и регионалните културни институти.
Всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, могат да участват в маратона на четяща Стара Загора на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Все повече хора се присъединяват към литературния форум. През годините над 4 хиляди участника са чели публично любими заглавия на 180 различни места под липите в Стара Загора, споделиха организаторите. Импровизирани читални по традиция се разполагат освен в сградата на регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и в книжарниците, паркове, дворове на училища, пешеходни алеи и др.

infoz autor www.infoz.bg

Недялко Йорданов - Стара Загора - Международен ден на книгата