Нараства броят на бежанците, преминаващи незаконно през област Стара Загора

Броят на незаконно преминаващите бежанците през региона на Стара Загора се увеличава и този факт е обезпокоителен. Това съобщи областният управител Георги Ранов след заседание на Областния съвет по сигурност, на което са набелязани конкретни мерки, за да се гарантира спокойствието на населението и опазването на обществения ред.

На територията на областта има обекти от национално значение и тяхната защита е от първостепенна важност, каза още Георги Ранов. Повечето от бежанците преминават транзитно през Старозагорска област и най-често крайната им цел е Германия.

Георги Ранов - Иван Чолаков georgi ranov bezhanci stara zagoraПрез 2014 г. в област Стара Загора с хуманитарен статут са регистрирани 237 чужденци, а с бежански статут - 554 души. 35 са установените незаконно преминаващи през територията на региона, съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Иван Чолаков. От началото на 2015 г. до момента чужденците с хуманитарен статут са 12, а с бежански - 208. Незаконните бежанци, които транзитно са преминали през региона, са 46.

Последният случай на нелегално преминали границата и установени в Старозагорска област, е от 15 април. Товарен автомобил "Форд" с хасковска регистрация спукал гума на автомагистрала "Тракия" в района на Чирпан и се е ударил странично в мантинелата. Шофьорът е избягал, като е изоставил 17-те бежанци - 16 мъже и една жена. Всички са настанени в бежанския лагер в Болярово. В последствие служителите на Областната дирекция на МВР-Стара Загора откриха шофьора на товарния автомобил, в който са превозвани емигрантите. Той е на 26 години от Харманли. По случая е образувано досъдебно производство.

В заключение старши комисар Чолаков заяви, че към настоящия момент Старозагорска област е спокойна по отношение на проблема с бежанците.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg

На подобна тема