Има реална опасност от режим на тока, алармират от КТ "Подкрепа"

Заради огромна задлъжнялост в енергетиката страната ни е заплашена от режим на тока. Проблемите в сектора и в частност в "Мини Марица-изток" ЕАД се задълбочават и са необходими спешни мерки за тяхното преодоляване. Най-голямото държавно въгледобивно дружество е в тежка ситуация.

То дължи към контрагенти около 80 млн. лева, а има да получава от четирите топлоелектрически централи в комплекса, сред които и двете така наречени американски, около 370 млн. лева. Те от своя страна си чакат парите от държавната НЕК и този омагьосан кръг поставя енергетиката в сложна ситуация. Проблемите бяха обсъдени на извънредно заседание на Националния стачен комитет при КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" в Раднево.

Любка Георгиева - председател на Националния стачен комитет на КТ Подкрепа

"40% от българската електроенергия се произвежда от въглищата, добити в рудниците на "Мини Марица-изток" и ако дружеството спре работа, заради липса на средства, ще се срине енергийната система. Опасността от налагането на режим на тока, дори още през тази зима, е напълно реална, според нашите експертни оценки, и с нашите действия се опитваме да накараме управляващите навреме да вземат мерки и да погледнат с по-друго око на проблемите в енергетиката" - заяви Любка Георгиева - председател на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа".

От синдиката добавиха, че България от износител, може да се превърне във вносител на електроенергия, но единствената държава, от която можем да получим ток е Румъния, но на много висока цена.

Генчо Генчев - председател на КТ Подкрепа в Мини Марица-изток ЕАДЗа да се обезпечи работата в "Мини Марица-изток" до март 2016 г. са необходими поне 150 млн. лева, които дружеството отдавна е заработило, но не ги получава, защото топлоелектрическите централите бавят с месеци плащанията за горивото, което се добива в мините и те използват.

"Добив от 33 млн. тона въглища (при годишен план от 28 млн. това) при неосигурени разкривни дейности (изпълнението на плана по разкривката е около 50%), ще доведат до спиране на комплекса. Ако не се постъпва разумно след април 2016 г. комплексът "Марица-изток" няма да може да произвежда необходимата електроенергия и ще се стигне до режим на тока" - категоричен е председателят на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев.

Той припомни, че въпросът с невъзможността да бъдат изпълнени ремонтните и инвестиционни програми в дружеството е поставят от няколко години, но чуваемост няма. Според него до 2018 г. количествата добити въглища не трябва да надвишават 27,5 млн. тона.

От Националния стаен комитет към КТ "Подкрепа" настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят лично с проблемите в енергетиката. Те заявиха, че не искат да дестабилизират държавата чрез национални стачки, но коментираха, че пътят до протестите може да се окаже много кратък във времето.

Изказаното на глас предупреждение, че реално България е застрашена от недостиг при производството на електрическа енергия и от режим на тока още през тази зима се прави въпреки факта, че инсталираните мощности в страната превишават два пъти обемите при вътрешното потребление - от бита и от промишлеността. Това, че България скоро ще бъде изправена пред ситуация с режим на тока обаче беше казано ден преди от КТ "Подкрепа" да обявят тази опасност и от Симеон Дянков - бивш заместник министър-председател на България и министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ. Дянков мотивира тезата си с това, Националната електрическа компания е практически в несъстоятелност (въпреки че правителството не го е признало още) и затова не може да се разплаща за получената от частните ТЕЦ електроенергия. Не получава и банкови заеми, за да търси решение на проблема. Или цените трябва да се повишат или производителите на ток ще намалят производството си, защото не им се заплаща за него, коментира Дянков.

bager mini maritza iztok rudnik

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bgИнструменталният дует 2Cellos (Лука Сулич и Степан Хаусер) представиха видео към новата им инструментална версия на песента Seven Nation Army. Тази събота в Киев 2Cellos ще изпълнят както официалния химн на Шампионска лига, така и версията им на Seven Nation Army. Шоуто ще бъде минути преди финала на Шампионска лига с предстоящия футболен сблъсък между Реал Мадрид и Ливърпул

„България живее в мен - Пътеписи от деца за деца“ - репортаж за създаването на книга с разкази, написани от децата от 3-ти В клас на Второ основно училище „Петко Славейков“ - Стара Загора, с класен ръководител Соня Рачева

zlatnata lipa
Мини Марица-изток ЕАД