До есента ще стане ясно какви залежи на природен газ и нефт има в недрата на Черно море

Благодарение на реформите в сектор Енергетика стана възможно Националната електрическа компания оттук нататък да не трупа повече загуби. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заедно с изпълнителния директор на Българския холдинг тя присъства на подписване на най-голямата инвестиция в "Мини Марица-изток", правена от 1989 г. насам. За 26 млн. евро, в рамките на три години, ще бъдат изградени два нови роторни багера по Международния фонд "Козлодуй" и със собствени средства на дружеството.

"Основната задача, която си поставихме през 2015 г. беше да се създаде механизъм, според който Националната електрическа компания повече да не генерира дефицит. Натрупаните до момента задължения са за 3,7 млрд. лева. 2,3 млрд лева се дължат на неизгодните проекти АЕЦ "Белене" и Цанков камък, а останалите - от регулаторната дейност, която е водена до 2014 г. " - съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова"С въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар ще преустановим възможността - някое дружество, което към настоящия момент е НЕК, да изкупува цялото количество електрическа енергия на преференциални цени. Националната електрическа компания ще бъде освободена от тези ангажименти. Тя ще престане да бъде единствен купувач и обществен доставчик. Ще бъде въведен компенсаторен механизъм, който ще поема разликата, която се получава между пазарните и преференциалните цени на електроенергията" - обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова съобщи още, че до 4 - 5 месеца ще стане ясно какви залежи на природен газ и нефт има в недрата на Черно море.

"Първоначалните геоложки проучвания са много оптимистични по отношение на блок "Хан Аспарух" и на блок "Силистар". Това ще даде сигурност на доставките на ресурси, ще имаме още един собствен източник на природен газ или на петрол, което означава конкурентни цени" - каза Теменужка Петкова.

От началото на годината досега произведеният ток, който България изнася, е спаднал с 58%, спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на намаленото потребление и на газовите централи в Гърция, Турция и Италия, които работят на конкурентни цени.

ТЕЦ "Марица изток 2" е едно от двете държавни дружества в Българския енергиен холдинг, които през последните две години са на загуба. Една от причините е големите такси, които централата плаща за отделени емисии, за 2015 г. тя възлиза на 122 млн. лева. ТЕЦ-ът е стратегически обект за българската енергетика и не съществува вариант приватизация, категоричен е министър Теменужка Петкова.

Енергийният министър Теменужка Петкова: Националната електрическа компания няма да трупа нови загуби...

Енергийният министър Теменужка Петкова: Търсят се начини ТЕЦ "Марица изток - 2" ЕАД да преодолее финансовите загуби, които се дължат най-вече на сумите платени за вредни емисии

Енергийният министър Теменужка Петкова за очакванията от проучването за добив на нефт и природен газ в Черно море

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24