„Мини Марица-изток” ЕАД се включва в проект за дуално обучение

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов и директорът на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски” в Стара Загора Даниела Пашова подписаха партньорско споразумение за изпълнението на проект за дуално обучение.

Той се финансира в рамките на Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

Даниела Пашова и Андон АндоновТова е първият, но надяваме се не последният договор за сътрудничество, който ще реализираме съвместно, каза изпълнителният директор Андон Андонов и подчерта важността на практическата подготовка и необходимостта от квалифицирани кадри в дружеството.

Директорът на Професионалната гимназия по електротехника Даниела Пашова благодари за подкрепата и отзивчивостта, с която в „Мини Марица-изток” ЕАД са откликнали на поканата за съвместна работа.

15 деветокласници започнаха обучението си през учебната 2016/2017 г. по професия „Електротехник”, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Дуалното обучение предвижда в 11 и 12 клас част от практическите им занятия да се провеждат в рудниците в дружеството. Във всеки рудник е определен наставник, който да ръководи и обучава учениците. Определеният за тях стаж е по два дена седмично в 11 и по три дена седмично в 12 клас.

Работният ден продължава 7 часа, а трудът им няма да бъде безвъзмезден - те ще получават възнаграждение, според сключените с тях договори.

За учениците това е шанс да завършат училище с вече осигурена работа, което ги мотивира по време на занятията, коментира класният им ръководител Валентина Димитрова. Това е първият проект за дуално обучение, който се реализира в „Мини Марица-изток” ЕАД. Очаква се в бъдеще дружеството да разшири сътрудничеството си с професионалните гимназии в региона.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24