Теменужка Петкова: Ще се търсят възможности за ръст на инвестициите в „Мини Марица-изток”

„Минпроект” ще изготви задълбочен анализ на състоянието на „Мини Марица-изток”, за да се потърсят възможности за ръст на инвестициите, както и да се оптимизират дейностите. Това заяви след обиколка на рудниците министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

temenuzhka petkova miniТя посети "Мини Марица-изток" по покана на синдикатите. По време на визитата ѝ е обсъден и въпросът за увеличението на цената на въглищата с поне 15% – едно от исканията по време на миньорския протест през април в София.

„Когато става въпрос за цената на въглищата, въпросът трябва да се разглежда комплексно, защото целият Маришки басейн е едно цяло. Няма как да отделим мините от ТЕЦ-вете, или да не даваме оценка на това до какво би довело поскъпването на въглищата. Ще намерим общ език с двата синдиката, за да се търси компромисно и балансирано решение, което сигурна съм, че ще намерим” – каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че продължава диалогът с министерство на енергетиката и нов протест не стои на дневен ред.
Теменужка Петкова каза, че във въгледобивното дружество се работи за подобряване на условията на труд, инвестира се в ново оборудване, възнагражденията се увеличени, изпълнява се Колективния трудов договор и финансовото състояние е стабилно.

„Има багер, който е от 1960 г., но наред с това трябва да се отчете, че има и рехабилитирани, внедрена е нова техника и непрекъснато се работи в тази посока. В момента е в ход на обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн. лева. Мините имат положителен финансов резултат. Приходите са се увеличили 2017 г. спрямо 2016 г. с 56 млн. лева” – каза още енергийният министър. Тя добави, че през 2014 г. по сметките на „Мини Марица-изток” е имало само 1,2 млн. лева, а в момента сумата надхвърля 40 млн. лева.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката)