Теменужка Петкова: ТЕЦ Марица изток 2 отговаря на екологичните изисквания и може да продължи да работи

Теменужка Петкова: ТЕЦ „Марица изток 2” отговаря на екологичните изисквания и може да продължи да работи

Министерството на околната среда и водите взе окончателно решение за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2” и по този начин централата се освобождава от завишените екологични изисквания, касаещи големите горивни инсталации.

За останалите централи в комплекса становищата ще бъдат обявени до края на месеца. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред миньорите и енергетиците, които участваха в протестен митинг в Раднево, организиран от структурите на КСНБ в държавната топлоелектрическа централа и „Мини Марица-изток”. Министър Петкова увери присъстващите, че правителството е на мястото си и България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

„Да, ние категорично имаме бъдеще, защото сме заедно, защото българското правителство, българската държава е на своето място. Министерството на околната среда и водите е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация за работата на ТЕЦ „Марица изток 2”, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи. Една четвърт от емисиите за ТЕЦ „Марица изток 2” вече са закупени. До 21 декември Българският енергиен холдинг ще закупи всички останали емисии, които са необходими за работата на централата” – увери Теменужка Петкова.

Тя е категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. „Без централите в комплекса „Марица изток” българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“ – добави министър Петкова. Протестиращите миньори и енергетици приеха декларация до премиера, председателя на народното събрание, президента, министъра на енергетиката и др., в която настояват за запазване на работните места, гарантиране работата на комплекс „Марица изток” поне 20 години.

„Настояваме за нова енергийна стратегия за периода 2030 – 2050 г., в която да бъде разписано какъв ще бъде делът в произведената електроенергия, която ще осигуряват термичните централи от комплекса „Марица изток” – заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2” Деян Дяков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова държавния глава Румен Радев, на предстоящата Конференция по изменението на климата в Катовице да защити правителствената позиция, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу Европейската комисия.

Теменужка Петкова: ТЕЦ „Марица изток 2” отговаря на екологичните изисквания и може да продължи да работи

Декларация на миньори и енергетици, членове на КНСБ в комплекса Марица изток, прочетена по време на митинг в Раднево

Теменужка Петкова, министър на енергетиката - изказване на митинг на миньори и енергетици в Раднево

Пламен Димитров, президент на КНСБ - реч по време на митинга в Раднево

Теменужка Петкова, министър на енергетиката - пресконференция след митинга на миньори и енергетици в Раднево

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема