Министърът на енергетиката ще посети Мини Марица-изток ЕАД

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети „Мини Марица-изток” ЕАД

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети „Мини Марица-изток” ЕАД по повод завършването на монтажа и предаването за функционални проби на роторни багери KWK 400 L и KWK 2000 в рудник „Трояново-север”. Събитието ще се състои на 14 ноември, от 10:30 часа, на монтажната площадка на новите багери.

На 20 май 2016 г. „Мини Марица-изток” ЕАД сключи договор за „Проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на двата роторни багера с консорциум „FAMUR – Българска енергетика”.

Стойността на договора е 25 848 663 евро и се финансира с 50% собствено участие и 50% безвъзмездна помощ от Международен фонд „Козлодуй”, по подписано две години преди това споразумение за замяна на роторни багери, между Европейската банка за възстановяване и развитие и „Мини Марица-изток” ЕАД. Отпускането на безвъзмездна финансова помощ в размер на 15,15 милиона евро за най-голямото въгледобивно предприятие в България, е одобрено на 19 декември 2013 година от Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй”.

Въвеждането в работа на два роторни багера едновременно се извършва за първи път в дългогодишната история на „Мини Марица-изток” ЕАД.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

covid velikden

Светът

Основателят и собственик на Twitter Джак Дорси съобщи, че дарява 1 милиард долара, за да участва в борбата с пандемията от коронавируса. Той обясни, че сумата представлява 28% от състоянието му. За да я осигури, той продава акции на друга своя компания - Square, специализирана в електронни плащания

* * *
Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички, заяви съоснователят на „Майкрософт“ и филантроп Бил Гейтс. Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано през 2021 г. Фондация „Гейтс“, която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била пандемия заради непознат вирус