"Мини Марица-изток" с проблеми заради дългове на американските централи

Енергетиката в България е в колапс и 5-те процента, които трябва да плащат енергопроизводителите върху приходите е вредна формула, която няма да реши проблемите в сектора. Това заяви пред журналисти при посещението си в "Мини Марица-изток" ЕАД президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той призова политици и експерти да разработят реално действащ 10-годишен план за излизане от кризата.

plamen dimitrov knsb"Синдикатите винаги сме били против 5-пронтната такса, защото тя не може да бъде понесена от тези, които продават на свободния пазар. Тя ще убие и част от частните ТЕЦ-ве и няма да реши проблемите с натрупаните задължения на НЕК" - категоричен е Пламен Димитров.

Предложението на КНСБ е за създаване на самостоятелен фонд, който еднократно да бъде финансиран с целеви държавен заем между 1,5 и 2 млрд. лева. Фондът трябва да стане револвиращ и да изплаща скъпата енергия на България през следващите 10 години до края на договорите с американските централи, както и, произведената от голяма част от ВЕИ-тата зелена енергия. В този фонд постепенно трябва да постъпват приходите от продадени квоти парникови емисии,  всички приходи от зелените сертификати, зелената енергия, търгувана зад граница, както и допълнителни средства от дивидентите на държавните енергийни дружества.

В изключително тежка ситуация е поставено най-голямото държавно въгледобивно дружество в България "Мини Марица-изток". Американските централи Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал Марица изток 3 му дължат около 270 млн. лева, като над 200 млн. лева от тях са на КонтурГлобал. Ей И Ес Гълъбово дължи 50 млн. лева, но има постигнато съгласие след като получи средства от НЕК да се разплати с въгледобивното дружество. Ако през август парите не бъдат изплатени, миньорите ще излязат на протести, а през зимата въгледобивът ще бъде невъзможен. Промените в Закона за енергетиката ще рефлектират върху въгледобива и ситуацията ще стане още по-тежка.

"Дали ще има избори на есен или няма да има, ако това стигне до джоба на миньорите, ние ще протестираме най-реално" - каза Валентин Вълчев - председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Пламен Димитров съобщи още, че се очаква до края на август Европейската комисия да се произнесе окончателно дали има неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от американските централи.

mini maritza iztok

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни