Голям интерес проявяват старозагорци към благотворителната изложба на икони

До 8 май в Художествена галерия - Стара Загора е изложена благотворителна изложба на икони, нарисувани от децата от Примитрополитското неделно училище „Свети Игнатий Старозагорски“ и Неделното училище при храм "Света Троица".

До момента са откупени 60 на сто от творенията на 57-те деца, на възраст от 3 до 17 години, които посещават Ателието по иконопис към храма. Втора година те събират нужните 30 000 лв. за ремонт на сградата към храма „Света Троица“, в която да се помещават двете неделни училища в Стара Загора.

Изложбата в малката зала на галерията, която се оказа тясна за присъстващите, откри директорът проф. Марин Добрев, след тържествен водосвет, отслужен от свещеници от храма. Той изрази надежда, че много от най-малките зрители, техните родители, баби и дядовци, ще открият в рисунките на децата уроците на вярата.

„Изложбата включва иконографски произведения на децата, които показват тяхното развитие за една година и усъвършенстването им като бъдещи творци на християнско изкуство“ - сподели иконографът Зорница Иванова, ръководител на "Ателието по иконопис". Тя благодари за присъствието на ценители на изкуството, защото това ще направи децата щастливи и ще помогне за популяризирането на тяхната кауза.

По специалната банкова сметка са постъпили 1000 лв. от ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, които подкрепиха каузата на децата.

Началото на кампанията е поставено с първата изложба на икони, нарисувани от тях през миналата учебна година, от която бяха събрани близо 8000 лв. Според готов архитектурен проект общата сума за изпълнение на проекта е 30 000 лв.

Сметка за дарения:
Банка ДСК Стара Загора
Фонд Църкви и манастири
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG:STSABGSF
За неделното училище при храм „Света Троица“ Стара Загора

Марин Добрев и Иванка Сотирова разглеждат изложбата

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни