Неправилната употреба превръща газовите бутилки в потенциални бомби

В България газовите бутилки са сред съоръженията с повишена опасност. Почти всяка седмица има причинени щети, сериозни наранявания, а понякога и жертви в резултат на взривени газови бутилки. Най-честата причина затова е неправилната им употреба. Това коментира за www.infoz.bg председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

metrologia stefan cankov газови бутилкиПо покана на Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) той представи промените в нормативната уредба пред представители на дружества, занимаващи се с технически надзор.

Основният проблем е, че ползвателите не разбират, че газовите бутилки могат да бъдат много опасни, когато не се експлоатират правилно. Хората трябва да знаят, че тяхното зареждане или смяна празна за пълна бутилка, трябва да се осъществява на лицензирани пунктове. Задължително е на всеки 10 години да минава на преглед, съветва Стефан Цанков.

Също трябва да се знае, че когато бутилката се напълни при 10 градуса и се внесе вкъщи, където температурата е 25 градуса, например, вероятността да гръмне е много вероятна.

През тази година Държавната агенция за метрологичен е технически надзор ще проведе информационна кампания, за да разясни на потребителите как правилно да използват съоръжения с повишена опасност.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев - www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

На подобна тема

Най-четеното от последните дни