Неправилната употреба превръща газовите бутилки в потенциални бомби

В България газовите бутилки са сред съоръженията с повишена опасност. Почти всяка седмица има причинени щети, сериозни наранявания, а понякога и жертви в резултат на взривени газови бутилки. Най-честата причина затова е неправилната им употреба. Това коментира за www.infoz.bg председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

metrologia stefan cankov газови бутилкиПо покана на Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) той представи промените в нормативната уредба пред представители на дружества, занимаващи се с технически надзор.

Основният проблем е, че ползвателите не разбират, че газовите бутилки могат да бъдат много опасни, когато не се експлоатират правилно. Хората трябва да знаят, че тяхното зареждане или смяна празна за пълна бутилка, трябва да се осъществява на лицензирани пунктове. Задължително е на всеки 10 години да минава на преглед, съветва Стефан Цанков.

Също трябва да се знае, че когато бутилката се напълни при 10 градуса и се внесе вкъщи, където температурата е 25 градуса, например, вероятността да гръмне е много вероятна.

През тази година Държавната агенция за метрологичен е технически надзор ще проведе информационна кампания, за да разясни на потребителите как правилно да използват съоръжения с повишена опасност.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев - www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема