Неправилната употреба превръща газовите бутилки в потенциални бомби

В България газовите бутилки са сред съоръженията с повишена опасност. Почти всяка седмица има причинени щети, сериозни наранявания, а понякога и жертви в резултат на взривени газови бутилки. Най-честата причина затова е неправилната им употреба. Това коментира за www.infoz.bg председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

metrologia stefan cankov газови бутилкиПо покана на Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) той представи промените в нормативната уредба пред представители на дружества, занимаващи се с технически надзор.

Основният проблем е, че ползвателите не разбират, че газовите бутилки могат да бъдат много опасни, когато не се експлоатират правилно. Хората трябва да знаят, че тяхното зареждане или смяна празна за пълна бутилка, трябва да се осъществява на лицензирани пунктове. Задължително е на всеки 10 години да минава на преглед, съветва Стефан Цанков.

Също трябва да се знае, че когато бутилката се напълни при 10 градуса и се внесе вкъщи, където температурата е 25 градуса, например, вероятността да гръмне е много вероятна.

През тази година Държавната агенция за метрологичен е технически надзор ще проведе информационна кампания, за да разясни на потребителите как правилно да използват съоръжения с повишена опасност.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев - www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема