Къде и на какво да хвърляме за щука?

Както вече сайтът www.infoz.bg съобщи, от 1 май 2015 г. се разрешава улова на щука. Това е глътка въздух за любителите на риболова, защото до 31 май той е забранен за всички останали видове риба, заради размножителния им период. За съвети към въдичарите потърсихме Валентин Тотев - представител на националния отбор на България по спортен риболов и председател на Клуба по спортен риболов "Стара Загора".

Valentin Totev Валентин ТотевТой е републикански шампион за 2014 г. и носител на Купата на България.

Риболовът на щука е много интересен и има големи почитатели, които се наричат Щукари. Те са облагодетелствани, защото през последните години има чувствително възпроизводство на този вид хищна риба в яз. Копринка и в яз. Жребчево, каза Валентин Тотев.

Голям хит е риболовът на изкуствени примамки - блесни, воблери, силиконови примамки, както и на жива рибка. Но мисля, че заради размножителния период по-добре е да се използват изкуствени примамки, защото рибарите си позволяват да си набавят жива стръв от водоемите, което е неправилно. Също така ги съветвам да хващат риба до допустимата норма и да пускат маломерните екземпляри. Нека да пазят природата чиста, защото това също е част от риболова, категоричен е Валентин Тотев.

Клубът по спортен риболов "Стара Загора" стопанисва езерото "Загорка" и го зарибява с разнообразни видове - шаран, амур, каракуда, костур, бяла риба, щука и есетра.

Една от целите на Клуба е да насърчава децата да ходят за риба и да прекарват повече време сред природата, защото това е по-полезно за тях от много други дейности, с които обичайно са заети в ежедневието си.

За децата до 14-годишна възраст риболовът на езерото "Загорка" е безплатен, помагат им и момчетата от Клуба. За пенсионерите - таксата е 4 лева, за всички останали - 6 лева, като риболовците имат право да вземат и риба. Освен таксата за риболов на ден, всеки трябва задължително да има риболовен билет.

Валентин Тотев каза още, че от 15 май ще бъде разрешен и уловът на бяла риба.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...