Гергьовденската трапеза с аромат на самардала

Самардалата е растение, което изсушено и стрито се превръща в подправката, която придава запомнящ се аромат на гергьовденската трапеза. Точно в периода преди 6 май растението е свежо и зелено и готово от него да се направи подправката, която прави пролетните ястия по-вкусни. Многогодишното тревисто растение от семейство Лукови е най-разпространено в област Стара Загора, Сливенско и в Източна Стара планина.

samardala zlatka raykova selo kolena 1За начина на приготвянето на самардалата разказва Златка Райкова, която отглежда ароматната подправка в село Колена. Рецептата е научила от баба си.

Береше я и със сол я начукваше в дървено хаванче. Получава се зелена мокра смес, която задължително се суши на сянка. После отново се начуква и самардалата е готова са консумация. Днес мелим листата, предварително нарязани, в машинка, защото става по-бързо. Получава се обаче по-водниста каша и периодът на сушене е по-дълъг, разказва Златка Райкова.

Самардалата се размножава чрез луковици. Може да се отгледа и чрез семе, което се засява в края на октомври, но тогава става за бране на третата година. Златка обясни още, че когато подправката е по-светло зелена в нея доминира солта, а не растението, което има неподражаем аромат. Ако намажете агне, или парче месо със самардала, вместо със сол, вкусът е съвсем друг и ще го усетите пълноценно, каза още Златка Райкова. Опитната домакиня сподели, че замразява зелени листа самардала във фризер, които през зимата придават на ястията ѝ пролетна свежест.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...