Отбелязваме Седмицата на пожарната безопасност

От 12 до 18 септември ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Във всички пожарни служби в област Стара Загора са обявени Дни на отворените врати за запознаване на обществеността с работата на огнеборците.

Кулминацията ще бъде на 14 септември от 10:00 часа на площада пред Община Стара Загора, когато ще се проведат множество мероприятия във връзка с професионалния празник на българските пожарникари.

След официалното откриване и награждаване на отличени огнеборци от областта ще се демонстрират действия за ликвидиране на различни видове произшествия.

Седмица на пожарната безопасностЩе се покажат възможностите на противопожарната техника при:

  • действия с автомеханична стълба, спасяване на човек от покрив на шестетажна сграда;
  • гасене на „пожар” в ОФИС на ет. 6 в административна сграда срещу Община Стара Загора;
  • демонстрация - аварийно-спасителна дейност - рязане на автомобил и спасяване на „пострадал” съвместно с екип на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП);
  • демонстрация – гасене на пожар в автомобил;
  • самоспасяване на служител с въжени спасителни устройства по фасада от покрив на сграда;
  • гасене на пожар на прегрято олио в тиган върху газов котлон. С вода – неправилно и с мокра кърпа – правилно;
  • демонстрация – гасене на тава с леснозапалима течност с прахов пожарогасител и с противопожарно одеало.

Отборите по пожароприложен спорт на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора и младежки противопожарен отряд „Млад огнеборец” ще покажат своите умения пред гражданите. В мероприятието ще вземат участие и екипи на ОД на МВР, ЦСМП, доброволци от доброволното формирование към Община Стара Загора.

Децата и гражданите могат да се докоснат до същината на пожарникарската професия, разглеждайки техниката и оборудването, както и да участват в гасенето на пожар с различни пожарогасители.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24