Старозагорска болница се включва в Световния ден на чистите ръце

Студенти по медицина и здравни грижи ще извършат хигиенна дезинфекция на ръце, демонстрирайки правилната техника. Акцията ще се проведе от 11 часа на 5 май – Световния ден на чистите ръце, по инициатива на старозагорската болница „Тракия". Събитието е организирано от д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист в здравното заведение.

Проявата е част от кампанията на Световната здравна организация за намаляване на вътреболничните инфекции, която тази година протича под надслов: „Спасете човешки живот: поддържайте ръцете чисти“.

Д-р Валентина ЦаневаЩе покажем на студентите модерната инфраструктура, която е заложена в болница „Тракия“ още с проектирането и като болнична сграда и ще упражним с тях правилните техники за хигиенна дезинфекция на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа, посочи д-р Цанева.

Студентите ще разгледат ключовите места в болница „Тракия“, на които са монтирани диспенсери за хигиенна дезинфекция на ръцете, достъпни както за медицинския персонал, така и за пациентите и техните посетители.

С проявата на 5 май болница „Тракия“ става първата болница в България, която стартира участието си в проект на Световната здравна организация, свързан с превенцията и контрола на вътреболничните инфекции и повишаване нивото на добрата хигиена на ръцете. Мерките по осъществяване на проекта са насочени както към здравните професионалисти, така и към пациентите. Те са базирани и развити съгласно принципите и програмата на СЗО за безопасност на пациента под надслов „Безопасната грижа е чистата грижа“.

В болницата ще бъде създаден специален екип от обучители и наблюдатели за спазване на правилата за хигиена на ръцете, който ще извършва директен мониторинг и периодично ще се прави оценка за спазване на 5-те основни индикации за хигиенна дезинфекция на ръцете:

  • Преди контакт с пациента
  • Преди извършване на асептична процедура
  • След контакт с телесни течности
  • След контакт с пациента
  • Преди и след контакт със заобикаляща пациента среда

infoz autor www.infoz.bg (по информация на болница Тракия)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...barcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

На подобна тема

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор